Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenter vid Columbia universitet i USA gripna efter protester mot Israel. Foto: Stefan Jeremiah

Stora Gazaprotester på universitet i USA – inför distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Pro-palestinska manifestationer orsakar just nu stora spänningar på amerikanska universitet. På Columbia University har klyftorna blivit så stora att man fått övergå till distansundervisning.

– Det varit svårt att få utbildning här den senaste tiden, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Sedan Hamas terrorattack den sjunde oktober har den allt mer katastrofala humanitära situationen Gaza orsakat protester bland elever på bland annat det anrika och prestigefyllda Columbia University i New York.

Demonstrationerna har orsakat stora spänningar mellan studenter och universitetsledningar på flera håll i USA.

Krig mellan Israel och Hamas

Gått över till distansundervisning

På Columbia University har en stor grupp protesterande byggt ett ”Gaza-solidaritetsläger” på campus. I samband med detta har flera judiska studenter uppgett att de utsatts för antisemitism på skolan.

På Columbia har det gått så långt att undervisning nu endast bedrivs på distans – precis som under pandemin.

– Flera studenter jag pratat med upplever att det varit svårt att få utbildning här den senaste tiden, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi som är på plats vid universitetet.

Protesterna sprider sig

Förra veckan blev Columbias rektor Nemat Shafik utfrågad i den amerikanska kongressen om anklagelser om antisemitism på universitet som riktats mot lärosätet i samband med demonstrationerna.

– Rektorn berättade om trakasserier och antisemitism som drabbat judiska studenter på skolan, säger Fouad Youcefi.

Efter utfrågningen eskalerade demonstrationerna. Protestvågen, där elever kräver att skolorna klipper banden med Israel och israeliska universitet, har nu spridit sig till universitet såsom Yale och Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Joe Biden fördömer

USA:s president Joe Biden fördömde under måndagen ”de antisemitiska protesterna” och ”de som inte förstår vad som händer i Palestina”. På just Columbia finns en lång historia av demonstrationer och protester.

Demonstranterna ser protesterna som en del av deras yttrandefrihet, medan andra – i synnerhet judiska studenter – uppger att det finns en oro över att komma till universitetet.

Det är oklart när skolan kan övergå till undervisning på plats igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet