Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israels ambassadör: Sverige hade reagerat som vi gjort. Foto: SVT

Israels ambassadör: ”Kriget kan ta slut i morgon om gisslan förs tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Israel har ökat i takt med att kriget i Gaza fortgått och flera världsledare har uttryckt sin oro för den humanitära situationen i Gaza.

– Vi måste skydda våra medborgare. Den rollen har alla regeringar, säger Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadör i Sverige, i Aktuellt.

Det har gått snart sju månader sedan kriget i Gaza tog sin start och över 30 000 människor har dött i Gaza, enligt det Hamas-styrda hälsodepartementet.

Nu står en markinvasion av Rafah, i södra Gaza, för dörren. I området på några tio kvadratkilometer befinner sig över en miljon människor som förflyttats från sina hem sedan kriget började och flera länder har vädjat Israel att inte invadera.

Krig mellan Israel och Hamas

– Jag känner inte till de operativa förhållandena och när och om det kommer att ske. Jag kan bekräfta att vi är i kontakt med våra amerikanska vänner för att prata om möjligheterna, eftersom detta naturligtvis inte är en lätt situation, säger Ziv Nevo Kulman i Aktuellt.

I helgen rapporterades det att 22 personer, varav 18 barn, dödats i israeliska attacker mot Rafah i Gaza.

– Naturligtvis vidtar vi åtgärder för att undvika att civila dör, det är något vi gjort från början. Ingenting görs avsiktligt. Vi tar varje förlust av ett civilt liv på största allvar och beklagar det, säger han.

Oroade över situationen i Gaza

Samtidigt har flera världsledare uttryckt sin oro för den humanitära situationen i Gaza. USA:s president, Joe Biden, har sagt att agerandet i Gazaremsan har gått för långt och att det måste få ett stopp.

– Det finns bara ett sätt att få ett stopp. Det tar stopp när gisslan är släppta, säger den israeliska ambassadören.

President Biden säger att det gått för långt, har ni gått för långt?

– Jag anser att vi har gjort allt vi kan för att skydda våra civila, våra gränser och allt vi kan för att få tillbaka våra gisslan. Det faktum att det finns civila offer är beklagligt, vi beklagar varje palestinsk civilpersons liv.

– Det är en svår situation, vi startade inte det här kriget, vi vill inte att det ska fortsätta. Detta kriget kan ta slut i morgon om gisslan förs tillbaka.

Se hela intervjun i SVT:s Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet