Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En hel familj raderades ur folkbokföringen och den enda överlevande är en liten flicka.”– se mer i klippet. Foto: Reuters

Flickan föddes föräldralös – räddades från sin döda mammas livmoder

Uppdaterad
Publicerad

En liten flicka har räddats från livmodern på sin mamma som dödades i ett bombanfall i Rafah.

Hon är bara ett av tusentals barn i Gaza som nu tvingas växa upp utan sina föräldrar.

Israeliska styrkor genomförde nya attacker mot staden Rafah i Gaza natten till söndagen.

19 människor uppges ha dött, av dem 14 barn, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet.

Krig mellan Israel och Hamas

Ett ungt par och deras treåriga barn dödades i ett av bombanfallen.

Kvinnan, som var gravid i vecka 30, var döende när hon fördes till sjukhuset Al-Emirati i Rafah, och hennes liv gick inte att rädda.

Räddades med kejsarsnitt

Bebisen i magen, en liten flicka, förlöstes med akut kejsarsnitt. Hennes tillstånd var kritiskt och läkarna utförde hjärt- och lungräddning, berättar Mohammed Salama, chef för neonatalavdelningen, för Reuters.

Flickan väger 1,4 kilo och vårdas i kuvös. Hon mår successivt bättre och hennes tillstånd beskrivs nu som stabilt, enligt Salama.

– Barnet får medicinsk vård och kommer att stanna här i tre, fyra veckor till. Efter det får vi se hur barnet mår och var hon ska lämnas, om det är till en moster, en farbror eller morföräldrarna. Det är det som är det värsta, säger han och fortsätter:

– Att även om barnet överlever, så föddes hon föräldralös.

FN: 19 000 föräldralösa i Gaza

Hittills har över 34 000 rapporterats döda i Gaza sedan kriget trappades upp den 7 oktober, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Enligt UN Women, FN:s jämställdhetsenhet, uppskattas omkring 10 000 kvinnor ha dött i Gaza till följd av kriget, bland dem 6 000 mammor. Uppskattningsvis har omkring 19 000 barn separerats från sina föräldrar eller blivit föräldralösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet