Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gazaläkarens varning: ”Kejsarsnitt har utförts på kvinnor som inte längre andas” Foto: Youssef Ruzzi

Läkare: Barnen i Gaza föds för tidigt till följd av bombningarna

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor tvingas föda barn i kalla tält, utan badrum och rinnande vatten.

Förlossningarna i Gaza har blivit allt farligare för mammor och barn. Enligt FN har fler än 20 000 barn kommit till världen sedan kriget började.

På Emirati-sjukhuset i Rafah finns fem förlossningssängar. Här föds cirka 60 barn varje dygn. I Gaza totalt 180 barn varje dygn.

Frilansfotografen Youssef Ruzzi besökte förlossningskliniken för SVT:s räkning, och träffade läkare och sjuksköterskor som för en kamp mot klockan.

Krig mellan Israel och Hamas

Sjukvården i staden dit mer än en miljon Gazabor flytt är under så stort tryck att de få sjukhus som fortfarande fungerar bara kan ta emot de mest akuta fallen.

Chefsläkaren Haider Suleiman berättar att de barn som föds idag har lägre vikt än de som föddes vid krigets början. Många kvinnor föder för tidigt på grund av bombningarna och den stress kriget innebär.

”Kommer in med barn som dött”

Läkarna har flera gånger förlöst kvinnor som skadats i bombanfall.

– Kejsarsnitt har utförts på kvinnor som inte längre andas när de kommit in, och vi har kunnat rädda barnen, berättar han.

– Det är väldigt många som kommer hit. Det händer att kvinnor som fött i sitt tält eller i bilen på väg hit kommer in med barn som dött.

Väntar trillingar

Gränsstaden Rafah i södra Gaza har förvandlats till tältstad.

Utanför sjukhuset träffar Youssef Ruzzi Yasmine Khwater som är gravid i sjunde månaden med trillingar. Hon har tagit sig till sjukhuset eftersom hon har smärtor i livmodern.

– Läkaren säger att barnen kanske kommer att födas för tidigt. Men de kan inte ta emot mig, och jag är rädd att jag inte kommer att finna ett sjukhus som jag kan föda på, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet