Den nederländske artisten Joost Klein diskvalificerades från Eurovision-finalen. Nu är polisutredningen avslutad. Foto: IDA MARIE ODGAARD

Nederländska artisten Joost Klein kan åtalas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nederländernas Eurovisionartist Joost Klein anmäldes för olaga hot i torsdags och stoppades från att medverka i finalen.

Polisen har ännu inte lämnat över ärendet till åklagare.

– Vi räknar med att kunna göra det i början av juni. Normalt har vi en handläggningstid på cirka sex till åtta veckor, säger Emil Andersson, chef för utredningsjouren i Malmö.

Eurovision song contest 2024

– Men i det här fallet har vi använt oss av en rättsprocess som heter snabbare lagföring.

Enligt Emil Andersson har de använt sig av snabbare lagföring eftersom de bedömer bevisföringen som god i kombination med att det inte rör sig om ett allvarligare brott.

– Prognosen är god och vi räknar med att det troligtvis blir åtal, säger han.

Hör hur fansens reaktion efter att Joost Klein diskvalificerats samma dag som ESC-finalen i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här träffat SVT:s reporter fans från olika delar av världen som har samlats i Folkets Park i Malmö inför den stora finalen. Så känner de över beslutet om att Nederländerna diskats från tävlingen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet