Olyckan skedde i samband med att en fjärrvärmeledning sprungit läck och orsakat tät dimma på platsen. Foto: SVT

Busschaufför döms för dödsolyckan i Lund

Uppdaterad
Publicerad

En 65-årig man dog och en 19-årig kvinna skadades svårt efter att ha blivit påkörda av en buss i centrala Lund för nästan tre år sedan. Hovrätten ändrar nu tingsrättens friande dom och dömer busschauffören för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Det var på kvällen den 6 februari 2015 som bussen av oklar anledning skenade och körde på flera personer utanför restaurang Harrys på Bangatan i centrala Lund. En 65-årig man avled som en följd av skadorna och en 19-årig kvinna skadades svårt.

Olyckan skedde i samband med att en fjärrvärmeledning sprungit läck och orsakat tät dimma på platsen. Kokhett vatten vällde fram och polisen spärrade av området. Bussen kom upp på trottoaren när chauffören väjde för en polisbil som blockerade den avspärrade vägen.

TV: Här skenar olycksbussen i Lund

Busschauffören åtalades för vållande till annans död och vållande till grov kroppskada men friades av en oenig tingsrätt. På tisdagen ändrade hovrätten domen med motiveringen att busschauffören varit oaktsam när han inte bromsat i tid. Chauffören får villkorlig dom och dagsböter. Han ska också ersätta staten med 52.000 kronor för kostnader i hovrätten.

Chaufförens advokat Jan-Åke Fält säger att han ska tala med sin klient om att överklaga domen. Det är ovanligt att Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd.

– Det är väldigt ovanligt. Men frågan om var gränsen går för oaktsamhet är intressant. Vad gäller trafik har jag inte sett något som liknar detta, säger Jan-Åke Fält.

Film visar olyckan

Fält är kritisk till hovrättens slutsats att chauffören inte bromsat bussen i tid. I åtalet finns en film som visar händelsen.

– Det är först efter påkörningen som man ser bussen bakifrån och ser bromsljusen, säger Jan-Åke Fält.

– Det var en sällsynt kaotisk situation. En sådan situation är så svårbemästrad att det inte är fråga om en straffbar oaktsamhet.

Så motiverar hovrätten den fällande domen

Så här skriver hovrätten i domen:

Även om, som hovrätten alltså inte funnit motbevisat, bussen kan ha accelererat kraftigt när XX trampat lätt en gång på gaspedalen, har han haft flera sekunder på sig att trampa på bromspedalen för att förhindra att bussen skulle köra upp på och längs med trottoaren.

Hovrätten finner därför, till skillnad från tingsrätten, att XX varit straffbart oaktsam när han inte i tid anlagt tillräcklig broms för att förhindra påkörningen av YY och ZZ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.