Foto: Drago Prvulovic / TT

Bussföretagen vinnare på strejken

Uppdaterad
Publicerad

När strejken stoppade Öresundstågen mellan Sverige och Danmark, valde många resenärer att ta bussen över sundet.

Danska DSB Øresund satte in extra pendelbussar mellan Hyllie och flygplatsen i Kastrup, men de ordinarie busslinjerna fick ändå ett rejält uppsving.

Under tågstrejkens sista dagar var tillströmningen av passagerare som störst på den svenska sidan.

Tågstrejk i Sydsverige

– Vi har tre gånger så stor omsättning som vanligt och lika många extra passagerare. Våra chaufförer har fått det jäktigt med att sälja biljetter så det har varit svårt att hålla tidtabellen, säger Jørgen Andersen som äger Gråhundbus till News Øresund.

Även Swebus berättar om ett ökat antal resande. Under de två strejkveckorna har passagerarantalet över Öresund ökat med 300 procent och flera avgångar har dubblerats med extra bussar berättar presschefen Christel Grip.

Jørgen Andersen glädjer sig över att tågstrejken gav Gråhundbus många nya kunder. För att klara passagerarökningen har han därför satt in större ledade bussar.

– Jag hoppas att några av de nya passagerarna blir kvar efter strejken nu när de lärt känna rutten, säger Jørgen Andersen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet