Foto: TT

Tågavtal kan sprida sig till fler branscher

Uppdaterad
Publicerad

Dyrare visstidsanställningar kan bli verklighet i fler kollektivavtal. Det tror nu företrädare för fackförbund efter att SEKO drivit igenom frågan hos arbetsgivarparten Almega.

Efter drygt två veckors tågstrejk kom fackförbundet SEKO igår överens med arbetsgivaren Almega. Bland annat ska det bli dyrare att ta in visstidsanställd personal vilket facket tror kommer leda till att fler får fast anställning. Nu hoppas andra fackförbund på liknade avtal.

– Jag tror att de kvinnodominerade branscherna – Kommunal, Handels och Hotell- och Restaurangfacket – som har väldigt många timanställda och visstidsanställda, är beredda att driva igenom detta när de har sina avtalsrörelser, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO.

Tågstrejk i Sydsverige

”Omänsklig arbetsbörda”

Riksdagsledamöterna Lars Ohly (V) och Carl B Hamilton (FP) möttes i Aktuellt för en debatt i frågan om anställningsformer.

– De har en omänsklig arbetsbörda där de sitter och blir inringda och inte ens kan klara sig på den lön de får. Så kan vi inte ha det. Arbetsgivaren har utnyttjat det här, och överutnyttjat allmänna visstidsanställningar och sagt upp folk som inte varit bra för arbetsmarknaden, säger Lars Ohly.

”Arbetsrätten är problemet”

Folkpartiets riksdagsledamot Carl B Hamilton tror att heltider sprider sig till kommun och landsting men inte mycket längre än så.

– Det finns ett underliggande problem, vi har en strikt arbetsrätt. Den strikta arbetsrätten försöker företagen hantera genom att ta in bemanningsföretag och ha olika flexibla lösningar. Och det tror jag har kommit för att stanna. Det går inte att ha en gammaldags stel arbetsrätt i dagens näringsliv.

Se hela debatten i klippet ovanför

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet