Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är glad att min fru hämtar barnen idag”, säger den frustrerade Öresundspendlaren Ture Ertmann, som tycker att den danska kollektivtrafiken fungerar sämre än den skånska. Foto: TV2 Kosmopol

Dansk avundsjuka mot skånska kollektivtrafiken

Publicerad

Få saker är så utskällda som kollektivtrafiken i Skåne, men samtidigt slänger danskarna längtansfulla blickar på den skånska kollektivtrafiken.

Samtidigt som förtroendet för kollektivtrafiken i Köpenhamnsområdet sjunker så höjs biljettpriserna. Det har retat upp de danska pendlarna, rapporterar danska TV2 Kosmopol.

Nyhetskanalen följde med pendlaren Ture Ertmann som arbetar i Köpenhamn och bor i Malmö.

Kollektivtrafik

– Det fungerar bättre på den svenska sidan. Det finns problem där också, men det är inte på samma nivå som det är här, säger han när han försöker lista ut var tåget till Malmö går från Köpenhamns centralstation.

Fler befaras välja bilen

I förra veckan höjdes biljettpriserna i dansk kollektivtrafik med 14 procent, beroende på biljettyp. Det är, enligt TV2 Kosmopol, den största prisökningen hittills.

Sedan 2008 har biljettpriserna stigit med 42 procent, samtidigt som det bara har blivit 25 procent dyrare att köra bil i Danmark. Det gör att många befarar att fler kommer att välja bil istället för kollektivtrafik.

– Prishöjningen på över tio procent gör att många överväger att hitta ett annat sätt att ta sig till jobbet, till exempel att köpa en bil eller något annat, säger Svend Tøfting, trafikexpert på Ingenjörsföreningen i Danmark till TV2 Kosmopol.

Dyrare priser i den danska kollektivtrafiken har gjort att resenärer vänder sig till andra alternativ, som till exempel att ta bilen. Foto: SVT

Fler skåningar väljer kollektivt

Även i Skåne har det blivit dyrare att resa med Skånetrafiken. Trots det är det betydligt fler skåningar som väljer att resa kollektivt än Köpenhamnarna.

I Skåne gjordes 31 procent av alla resor med motorfordon med kollektivtrafik under 2022 (33 procent 2023). I Köpenhamnsområdet var den siffran bara 11 procent.

– I Skåne har man lyckats göra kollektivtrafiken till en integrerad del av transportsystemet. Det har vi inte gjort i Danmark, säger Svend Tøfting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet