svt Foto: svt

Dom i stenbrottsmorden

Uppdaterad
Publicerad

Idag faller domen i det uppmärksammade dubbelmordet i Dalby stenbrott i december i fjol, när en kvinna och hennes bebis dödades.

Den 30-årige mannen har erkänt att han dödade sin fru och deras gemensamma barn i Dalby i vintras. Under rättegången uttryckte han sin önskan att dömas till fängelse. Idag faller domen i Lunds tingsrätt.

Det var i december som mannen själv ringde in till SOS Alarm och uppgav att hans fru och barn trillat ned för klipporna i stenbrottet utanför Dalby. Men strax efter att de båda avlidit på sjukhus erkände han att det var han själv som mördat dem. Under rättegången, som hölls i Lund i maj, berättade 30-åringen utförligt om hur han först slagit sin fru med en hammare i huvudet, och sedan kastat både henne och barnet utför klippkanten.

Dubbelmord i Dalby

Åklagare Helena Lundström har yrkat på livstids fängelse, och menar att en genomtänkt planering låg bakom morden. I bevismaterialet har hon bland annat lyft fram att mannen tecknade livförsäkringar i sin frus namn, som vid dödsfall skulle falla ut i miljonbelopp.

Drevs av inre tvång

Den misstänkte 30-åringen själv har under hela rättegången hävdat att han aldrig någonsin ville mörda sin familj. Istället säger han sig ha drivits av ett inre tvång, där tankar och drömmar fått honom att mot sin egen vilja göra vad han gjorde.

Under rättegångens sista dag uttryckte han sin vilja att dömas till fängelse. Mannen genomgick i början av utredningen en rättspsykiatrisk undersökning som konstaterade att han led av en allvarlig psykisk störning. Ett utlåtande som av åklagaren överklagades till Socialstyrelsens rättsliga råd. Här ansågs mannen tvärtemot tidigare bedömning inte vara så pass sjuk att han inte skulle kunna dömas till fängelse.

Mannens advokat Per Schånberg sa i samband med rättegången att hans klients egen önskan om fängelse istället för vård är mycket ovanlig.

– Han har aldrig velat ta livet av sin hustru och barn, det har aldrig varit hans vilja. Han har bekämpat det här under åtta månader som det förekommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Dalby

Mer i ämnet