Livstidsdömd hoppas på psykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes rättegången i hovrätten mot den man som mördade sin fru och deras bebis i Dalby i vintras. Rättegången kommer framförallt handla om huruvida mannen kan dömas till rättspsykiatrisk vård.

I december förra året ringde mannen in till SOS alarm och uppgav att hans fru och niomånader gamla dotter trillat ned för klipporna i stenbrottet utanför Dalby.

Strax efter att de båda konstaterats döda, erkände han att det var han själv som mördat dem och slängt dem nedför klipporna.

Dubbelmord i Dalby

Tvångstankar efter förlossning

Några veckor efter att dottern föddes började mannen få tvångstankar om att han var tvungen att döda sin hustru och deras nyfödda barn.

Efter morden konstaterades han lida av en psykisk störning, men inte så allvarlig att han kunde dömas till vård – och i tingsrätten dömdes han till livstids fängelse. Nu vill mannen att hovrätten dömer honom till rättspsykiatrisk vård. Nu ska nya vittnen höras.

– Det är dels en överläkare i psykiatri som i sin utredning konstaterade allvarlig psykisk störning. Dessutom en psykolog som medverkade i samma utredning, säger mannens advokat Per Schånberg.

Hördes aldrig i tingsrätten

De båda hördes aldrig i tingsrätten.

– Det beror på att min huvudman då kände att han ville ha ett tidsbestämt fängelsestraff, säger Per Schånberg.

Åklagaren är av en annan uppfattning och yrkar på att tingsrättens livstidsdom ska stå fast.

– Termen allvarlig psykisk störning är ett juridiskt begrepp som inte ska förväxlas med någon psykiatrisk diagnos. Rättsliga rådet har kommit fram till att han inte uppfyller kraven för att vara just allvarligt sjuk, säger Helena Lundström.

Så enligt vad rådet säger, och din egen linje, kan han inte dömas till vård?

– Nej det kan han inte göra.

Tecknade livförsäkringar

Under dagen visade åklagaren Helena Lundström på hur mannen innan morden förfalskat sin frus namnteckning och tecknat livförsäkringar för flera miljoner kronor i hennes namn. Enligt Lundström har han gjort det för att kunna få ut pengarna, efter att han mördat sin familj.

– Det är viktigt för att kunna bedöma straffvärdet på gärningen, att det varit planerat och att det handlat om ett vinningssyfte helt enkelt.

Men enligt mannens advokat Per Schånberg tecknade mannen försäkringarna med tanke på de anhöriga.

– Åklagaren försöker misstänkliggöra min klient, men det är ett felspår. Han visste att han aldrig skulle kunna komma undan, säger han.

Varför tecknade han försäkringarna då?

– Han menar att han skulle kompensera sin hustrus och barns arvingar på det viset, även om han förstod att det inte var någon bra kompensation så var det i alla fall något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Dalby

Mer i ämnet