Barnmorskorna får jobb direkt

Uppdaterad
Publicerad

Det är dragkamp om de nya barnmorskorna som nu har tagit sin examen i Lund. Det är 17 kvinnor som alla kan räkna med att få jobb om de är intresserade.

– Jag fick det första jobbet jag sökte, säger Paula Bergström som är nybliven barnmorska efter ett och ett halvt års utbildning i Lund. Hon har erbjudits arbete på kvinnokliniken i Lund och ska få 26 500 kronor i ingångslön.

Redan under sin praktik fick Paula Bergström frågan om hon ville ha jobb efter utbildningen och andra studenter har upplevt samma sak.

BB-krisen

Barnmorskebrist

Landstingen står i kö för att anställa de nya barnmorskorna. Det saknas personal i hela landet, framför allt i storstäderna, visar Socialstyrelsens rapporter och Region Skåne vill inte få samma situation i somras, d v s brist på personal och vårdplatser, så därför har anställningsstoppet hävts och planeringen av sommarens bemanningen är i full gång.

– Ja, vi rekryterar så många vi kan nu till förlossningsklinikerna i Malmö och Lund, säger Andreas Herbst, verksamhetschef för kvinnokliniken.

Ungefär hälften av de barnmorskor som tagit sin examen i Lund har erbjudits jobb inom Region Skåne. Förvisso inte tillvidareanställningar men längre vikariat så de kommer in i jobbet ordentligt före sommaren, så de är redo att ta över när de ordinare, och mer rutinerade barnmorskorna, går på semester.

– Jag hoppas jag ska känna mig redo till sommaren och att det inte bara kommer att vara vi som är nya som ska jobba, säger Paula Bergström.

Hög medelålder

Medelåldern bland barnmorskor i region Skåne är 50 år. Många kommer att gå i pension inom de närmaste åren så det måste ske en nyrekrytering om verksamheten ska fungera.

Den situation som uppstod i somras när många kvinnor tvingades föda barn på annan ort eftersom Malmö inte kunde ta emot dem vill ingen ska upprepas men ekonomin är ännu inte i balans. Det saknas cirka 20 miljoner kronor.

-  Jag har fått se budgeten för 2014. Vi har fortfarande större kostnader än vi har budget för och vi måste hitta en lösning, säger Andreas Herbst, verksamhetschef för kvinnokliniken. Han vet dock inte i dagsläget hur denna lösning ser ut.

Totalt är budgeten, berättar han, på runt 380 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB-krisen

Mer i ämnet