Foto: Jens Christian Andersson

Chock och förstämning i Broby

Uppdaterad
Publicerad

All ordinarie undervisning är idag inställd på Göingeskolan i Broby, efter händelsen igår när en 15-årig pojke knivskars till döds av en annan elev på skolan.

Händelsen inträffade i en korridor på Göingeskolan i Broby igår vid lunchtid. En 14-årig elev på skolan har omhändertagits av polis. Polisen har spärrat av delar av skolan och har hållit förhör med personal och elever.

– Vi är mitt uppe i en pågående förundersökning. Nu handlar det om att säkra bevis och försöka få en uppfattning av vad som har hänt där, sa Ewa-Gun Westford presstalesperson vid Polismyndigheten Region Syd då.

Knivdådet i Broby

Idag är all undervisning inställd på skolan. Istället kommer man att hålla en minnesstund för eleverna. Det kommer också att finnas personal på plats för den som vill och behöver prata. Även Östra Broby kyrka kommer att hållas öppen för den som till exempel vill tända ett ljus och ikväll kommer det att hållas en minnesgudstjänst där.

Enligt skolan ska de två pojkarna ha bråkat och det ska ha eskalerat. 14-åringen, som inte är straffmyndig, ska ha dragit en kniv som han hade tagit med sig till skolan.

– Det kan bli tal om omhändertagande nu. Den misstänkte gärningsmannen är under 15 år, så det här kommer bli ett fall för de sociala myndigheterna, säger Ewa-Gun Westford vid polisen.

Offret avled under eftermiddagen

Offret, den 15-årige pojken, fördes med ambulans till sjukhuset i Kristianstad. Därifrån meddelades under eftermiddagen att han hade avlidit.

En mamma berättar för Kvällsposten att hennes dotter hittade 15-åringen strax efter dådet. Då stod den misstänkte gärningsmannen bredvid offret.

– Min dotter såg att det blänkte till i handen på honom. Hon frågade honom: ”Vad har du gjort?” Då sa han att hon skulle akta sig. Hon skrek efter hjälp. Hela tiden stod pojken kvar med en kniv i handen.

Enligt rektorn på Göingeskolan Robert Dirksen var gärningsmannen och offret inte vänner.

– Det har varit en incident tidigare mellan de båda, men det har vi tagit hand om. Att det här skulle hända var helt oväntat. Men om det som hänt idag ändå har ett samband med den tidigare incidenten, det vet vi inte, säger han.

”Var mobbad”

14-åringens pappa säger till Aftonbladet att pojken var mobbad i skolan innan händelsen. Han fick enligt pappan uppsöka sjukhus efter en misshandel före jullovet, och en mobilfilm från händelsen spreds bland eleverna.

– Jag ringde till skolan och berättade att han mådde dåligt, men de gjorde inget, säger han till tidningen.

Rektorn Robert Dirksen hänvisar alla frågor om vad som kan ligga bakom händelsen till polisen.

Men du som rektor, kände du till att pojken upplevde sig mobbad?

– Det är polisen som håller i utredningen och de uttalar sig om vad de har fått fram. När de kommer med sin information kan jag reagera på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Broby

Mer i ämnet