Göingeskolan öppnade igen efter dådet. Foto: Christian Andersson

Skolan öppnar igen i Broby

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens minnescermoni för den 15-åriga pojken som avled efter knivdådet i Broby, så har det varit en lugn natt på den Nordöstskånska orten. Idag öppnade återigen skolan med undervisning.

Två dagar har gått sedan dådet och på skolan råder en tryckt stämning

– De flesta elever är på plats. Det verkar fungera bra, de har börjat komma in i rutinerna. Men det är en tryckt stämning och här är lugnare än normalt, säger kommunens produkstionschef Bengt Gustafson.

Knivdådet i Broby

Han menar att det är viktigt att man kommer tillbaka till det vanliga, det som känns tryggt och normalt. Idag finns det heller inte några väktare på plats på skolan.

– Det är viktigt att man kommer in i vardagslunken, säger Bengt Gustafson.

Extra stöd finns

Däremot finns kommunen på plats med personal, både från ett integrationsteam som kan hjälpa till att tolka när det behövs och från öppenvården. De finns där som ett extra stöd för den som behöver prata, men även personalen på skolan blir viktig när många unga människor ska försöka förstå vad det är som har hänt.

– Det verkar som personal och elever kommer väldigt nära varandra, säger Bengt Gustafson. 

– Nu ska vi försöka sy ihop en fungerande skola igen.

Lugn natt

Även polisen vittnar om att stämningen lugnat ner sig.

– Vi har haft lite extra tillsyn, men det har varit en väldigt  lugn natt, säger Pär Cederholm,  lokalpolischef i Hässleholm.

Under dagen kommer han och kollegorna att åka runt till andra skolor i kommunen. Dels är det ett sätt att få vidare information kring vad som har hänt, men de vill också finnas på plats för att kunna svara på frågor och skapa trygghet.

– Det har varit väldigt mycket frågor, en hel del som vi inte kan svara på, men också mycket kring vad som händer nu, vad kommer hända med killen och så, säger han.

Kring Göingeskolan där dådet inträffade kommer man däremot att lugna ner tillsynen.

– Både vi och rektorn är intresserade av att läget ska normaliseras. Men det finns täta kontakter och vi har möjlighet att komma på plats snabbt om det skulle behövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Broby

Mer i ämnet