Arkivbild Foto: Pontus Lundahl/TT

Elever vittnar om slagsmål – vågar inte gå ut på rasten

Uppdaterad
Publicerad

Elever som inte vågar gå ut på rasten, lektioner som avbryts av slagsmål och lärare som inte reagerar vid kränkande behandling. Det är några av de händelser som elever och lärare på Kirsebergsskolan i Malmö vittnar om. Nu hotar Skolinspektionen kommunen med en miljon kronor i vite.

”Jättestora slagsmål där alla bara hejar på och många som bråkar där lärarna inte ser”. Det var några av vittnesmålen från elever på Kirsebergsskolan när Skolinspektionen besökte skolan i december. Andra vittnar om elever som går runt med fickknivar på skolan och om stökiga lektioner där elever kastar saker, skriker och spelar hög musik.

Lärare oroliga för säkerheten

Flera ur personalen bekräftar bilden med slagsmål på skolan, hot och fula ord. Några intervjuade lärare oroar sig för elevernas säkerhet på rasten.

Eleverna i sin tur menar att flera lärare inte reagerar på slagsmål eller fula ord utan bara går därifrån. Representanter från elevhälsan uppger att personalen känner till att all kränkande behandling ska anmälas, men att detta inte görs eftersom personalen då inte skulle få göra något annat. 

Rektor bekräftar brister

Rektorn på skolan bekräftar för Skolinspektionen att skolan inte klarar av att ge eleverna en trygg studiemljö. Liknande problem har enligt rektorn funnits på skolan i drygt ett år. För att åtgärda detta har skolan bland annat anställt en skolvärd och upprättat ett bemannat uppehållsrum.

Kan tvingas betala en miljon

Skolinspektionen konstaterar att Kirsebergsskolan trots åtgärderna uppvisar allvarliga brister i arbetet med studiero, trygghet och i arbetet med att förebygga kränkningar. Malmö kommun ska därför föreläggas med en miljon kronor i vite.  Senast i oktober måste kommunen vidtagit åtgärder för att slippa betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.