Senast SVT Nyheter träffade Rasmus och Robin Sjöholm var när Hovrätten gav dem rätt. Beslutet om särskola var felaktigt.

Felaktig särskoleplacering ger 600.000

Uppdaterad
Publicerad

Sydnytt har i flera inslag berättat om tvillingarna Rasmus och Robin Sjöholm i Vellinge, som mot sin vilja sattes i särskola vid tolv års ålder. I dag är tvillingarna vuxna, och får nu 300 000 kronor var efter en utdragen rättsprocess.

Hovrätten har tidigare slagit fast att brödernas särskoleplaceringar gjordes efter felaktiga beslutsunderlag. Det första beslutet togs år 2000, av Vellinge kommun, där bröderna bodde när de var små.

Men även när familjen flyttade till Trelleborg var det särskola som gällde. Först år 2005 gjordes en utredning som visade att bröderna inte var utvecklingsstörda, och att de därmed fått en felaktig skolgång.

Vellinge kommun överklagade domen till Högsta domstolen, som valde att inte pröva fallet. Nu, fjorton år efter första skolåret, får bröderna sin slutliga upprättelse. Sammanlagt 600 000 kronor i ersättning ska betalas av de båda kommunerna.

-Det känns väldigt skönt att det är över nu, säger Robin Sjöholm.

För honom och hans bror får pengarna stor betydelse. I nuläget läser Robin upp sin behörighet på Komvux, men vill på sikt studera ännu mer.

-Det ska blir skönt att slippa tänka så mycket på pengar varje månad. Nu satsar jag på att komma in på universitetet, säger han till Sydnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.