Sverige och Danmark är värdländer för forskningsanläggningen ESS, som håller på att byggas på åkermark utanför Lund. Foto: SVT

Regeringen vill skjuta till 356 miljoner till ESS

Publicerad

Det första spadtaget för forskningsanläggningen ESS i Lund togs redan 2014. Enligt den ursprungliga planen skulle anläggningen stå färdig nästa år. Men så blir det inte.

ESS har försenats, bland annat på grund av tekniska utmaningar och pandemin. Budgeten har inte heller visat sig hålla.

Nu föreslår regeringen i budgetpropositionen att ESS tillförs ytterligare 356 miljoner kronor. Ett förslag som bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, uppger regeringskansliet ett pressmeddelande.

ESS-projektet

Dyrare än planerat

Sverige och Danmark är värdländer för ESS, som håller på att byggas på åkermark utanför Lund. Byggkostnaden var från början projekterad att bli 1,84 miljarder euro – runt 20 miljarder svenska kronor – varav värdländerna skulle stå för nästan hälften.

I ESS-styrelsen, det så kallade ESS Council, sitter representanter för 13 länder.

För framtida forskning

ESS kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla. Neutronerna frigörs när protoner med hjälp av en accelerator i hög hastighet träffar ett mål bestående av volfram. Med hjälp av neutronerna kan olika material och dess egenskaper studeras på molekyl- och atomnivå.

Förhoppningen är att anläggningen ska möjliggöra framtida upptäckter inom bland annat nanoteknologi, life science, läkemedel, materialvetenskap och experimentell fysik.

Se mer i inslaget om förseningarna och kostnaderna för ESS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESS-projektet

Mer i ämnet