Byggkranarna plockas ner kring ESS i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Vid nyår avslutas bygget av forskningsanläggningen ESS i Lund, även om ytterligare sex års teknikinstallationer återstår innan världens kraftfullaste neutronkälla kan tas i bruk.

– Jag blir fortfarande överväldigad var gång jag kommer in här. Det krävs ganska stora byggnader för att titta på väldigt små saker, summerar byggchefen Kent Hedin när han visar SVT Nyheter Skåne anläggningen.

Han syftar på själva spallationstekniken, som enkelt uttryckt producerar en ström av neutroner. Neutronerna används för att studera olika material på atomnivå och uppemot 3 000 forskare från hela världen väntas besöka ESS varje år för att använda den begärliga tekniken i sina experiment.

Se videon från vår rundvandring i det som snart blir världens ledande anläggning för forskning med neutroner.

ESS – ett gigantiskt mikroskop för att titta in i material

European Spallation Source, ESS, kan jämföras med ett gigantiskt mikroskop för att titta in i material. På så vis kan forskarna se hur olika material är uppbyggda och fungerar på atom- och molekylnivå.

ESS kommer att generera upp till 100 gånger fler neutroner för forskning än dagens ledande anläggningar vilket ger ökade möjligheter för forskning inom till exempel life science, transport, livsmedel och energi.

ESS har för närvarande 13 medlemsländer som tillsammans driver och finansierar anläggningen. Flera hundra forskare och ingenjörer i hela världen bidrar till att utveckla och konstruera ESS.

Källa: EES (europeanspallationsource.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESS-projektet

Mer i ämnet