Förhandlingar låsta om barnintensiven

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt en månad lämnar 33 sjuksköterskor på barnintensiven i Lund sina jobb ifall Region Skåne inte går med på att låta dem ha kvar de villkor de jobbar under nu.

Ansvariga politiker har tidigare vädjat till sjuksköterskornas välvilja och att det vore ansvarslöst av dem att lämna avdelningen, ett beteende som enligt vårdförbundet inte fungerar 2013.

Oroliga chefer, oroliga politker och inte minst oroliga föräldrar till svårt sjuka barn. Att 33 spetskompetenta sjuksköterskor hotar lämna sina jobb berör knappast bara dem själva.

Lönekonflikten på BIVA

Läget är stendött

Förhandlingläget är stendött, varken sjuksköterskorna eller arbetsgivaren har gett några signaler om att flytta tillbaka sina positioner.

Från politikskt håll hoppas det fortfarande på att en gemensam lösning ska nås, men en sådan verkar enligt facket långt borta.

– Det pågår inga förhandlingar alls, och den 23 april slutar våra medlemmar sina jobb, säger Mats Runsten på Vårdförbundet.

En turbulent tid

Det har varit en turbulent tid för sjuksköterskorna sedan de släppte sin bomb om massuppsägning. Inte sällan säger de sig ha känt hur chefer och politiker försöker skjuta ifrån sig ansvaret.

– Det är ju självklart lätt att skuldbelägga sjuksköterskorna, att de ska stanna vid barnens sida och så vidare. Men så fungerar det ju inte längre, de har all rätt att byta jobb om de inte blir bemötta med respekt av sin arbetsgivare, säger Mats Runsten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekonflikten på BIVA

Mer i ämnet