Lars Goedecke (MP) Foto: Hampus Linder

Politiker sprider rykten om sjuksköterskelöner

Uppdaterad
Publicerad

”Sjuksköterskorna på biva i Lund tjänar 60.000-80.000 i månaden”. Det påstår Lars Goedecke (MP), fullmäktigeledamot i Region Skåne.

I en aktion som genomfördes av Pontus Stenkvist från nätverket Rädda vården, luftade Lars Goedecke (MP), ledamot i regionfullmäktige, sina åsikter om intensivvårdssjuksköterskorna på biva på SUS i Lund. Videon publiceras i dag på Tidningen Vårdfokus webb.

När Pontus Stenkvist från Nätverket Rädda Vården hävdar att sjukvårdspolitiker tjänar 85.000 kronor i månaden, kontrar Lars Goedecke med att påstå att ”syrrorna som ska sluta nu, de har 60.000-80.000 i månaden”.

Lönekonflikten på BIVA

Sedan säger han: ”Berätta det för allmänheten så får de fan inget stöd längre. Hur fan kan man ha det i månaden, hur duktig man än är. Och så hota att säga upp sig”.

35.000 kronor

Men enligt Vårdfokus är Lars Goedecke siffror helt felaktiga. Region Skånes personaldirektör säger till tidningen att den genomsnittliga grundlönen för biva-sjuksköterskorna var 30.710 kronor i januari. Inklusive ob för helger och nätter låg bruttoutbetalningarna på i snitt 35.000 kronor.

När Vårdfokus ringer upp Lars Goedecke säger han att enligt hans källor kan sjuksköterskorna tjäna över 60 000, men han säger inte varifrån uppgiften kommer.

– Men man blir ju lite häpen när man hör hur mycket de tjänar.

Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundets Skåne :

– Uttalandet visar på en unken och föråldrad kvinnosyn, alldeles oavsett det faktum att det inte är sant. Signalen blir ju att vad kvinnor än tjänar så är det för mycket, säger Runsten till Sydnytt.

 – Självklart skadar det Biva-sköterskornas sak när sådana här falska rykten sprids. Och när en representant för arbetsgivaren så tydligt meddelar att de inte är önskvärda. 

Uppror mot försämringar

Sydnytt har i ett flertal artiklarberättat om konflikten mellan sjuksköterskorna på biva och arbetsgivaren. Det var i januari som 32 av de 45 specialistsjuksköterskorna på barnintensiven på SUS i Lund sa upp sig. De gjorde det i protest mot att deras lokala avtal vad gällde scheman och ersättningar ensidigt sagts upp av Region Skåne.

Vårdförbundet menar också att arbetsgivaren 2012 sa upp de lokala arbetstidsavtalen som reglerar vilken ersättning medlemmarna får beroende på vilken tid på dygnet de arbetar, ett så kallat poänglöneavtal. Enligt Vårdförbundet innebar det i praktiken en lönesänkning på drygt 2.000 kronor i månaden – en uppgift som arbetsgivaren tillbakavisar.

– Våra medlemmar upplever att signalen till dem är att den här vården av svårt sjuka barn inte är viktig, sa Mats Runsten till Sydnytt då.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekonflikten på BIVA

Mer i ämnet