Per Johnsson är psykolog och forskar i självomhändertagande Foto: TT/SVT

Forskare: Så hanterar du slutet på semestern

Uppdaterad
Publicerad

Lika snabbt som den kom, är semestern snart över för många. Nu kallar jobbet – och det kan kännas besvärligt.

– Man upptäcker att ”gud, imorgon börja jag jobba. Har jag hunnit att vila någonting? Nä”, säger Per Johnsson.

Ha inte ångest över allt du inte hunnit

Har du hunnit göra allt du planerat under semestern? Om inte, är det kanske lika bra, enligt forskaren Per Johnsson. Han tror att vi måste bli bättre på göra ingenting under semestern.

Han är psykolog och forskar i självomhändertagande – hur vi blir bättre på att ta hand om oss själva och hantera stress.

Undvik prestationskrav

Klämmer vi in för många aktiviteter som resor, middagar och renoveringsprojekt så hinner vi inte återhämta oss. På semestern borde vi istället undvika tidspress och prestationskrav som vi vanligtvis känner på jobbet.

– Tänk igenom semstern. Det är väldigt viktigt tycker jag att man inte gör semstern till ett arbete utan att man också hinner med att gå runt i sitt hus eller lägenhet och bara vara ett tag, säger han.

Sociala medier ger stress

En annan anledning till att vi inte kan vila ut är uppdateringar och semesterbilder på sociala medier. De ger oss en press över att ständigt visa hur mycket härligt vi hunnit med på ledigheten.

Svårt ställa om kroppen till arbete

Precis som det är en omställning att ta semester kan det också vara svårt att gå tillbaka till jobbet igen. De första dagarna kan vara tunga och enligt Per Johnsson tar det en hel vecka för att förbereda kroppen på att börja jobba.

”Var snäll mot dig själv”

Det bästa vi kan göra då är att vila ut ordentligt.

– Vi ska unna oss att tänka att ”ja, det är lite jobbigt, jag är lite orolig, jag sover dåligt dagen innan jag börjar jobba igen”. Men låt det vara så och var snäll mot dig själv på helgen som kommer efter din första arbetsvecka, säger han.

Per Johnssons fem bästa tips för en vilsam semester

1. Förbered dig för att vara ledig. Trappa ner på jobbet i god tid istället för att göra tusen saker i sista minuten. På det viset slipper du använda dyrbar semestertid till nedvarvning. Om du har familj förbered även den på att ni snart ska vara lediga tillsammans.

2. Planera inte för många aktiviteter. Fem-sex veckor är inte jättelång tid. Så se upp med för många måsten och låt det finnas tid över att bara koppla av. Många definierar en lyckad semester i hur mycket man har gjort, och man kan ha haft trevligt men det behöver inte innebära att man fått den avkoppling man behöver. Det är nyttigt att bara kunna strosa runt och känna att man inte alltid måste iväg på saker.

3. Träna på att vara tillsammans. Om ni i vanliga fall inte umgås så mycket och exempelvis ska bila ner genom Europa eller göra något annat som innebär att ni ska leva tätt ihop: träna! Möts före kring ett middagsbord eller arrangera något annat gemensamt.

4. Var tydlig. Om du har behov av egen tid ibland – så tala om det. Likaså om ni ska hälsa på någon eller ta emot besök. Klargör innan hur lång tid det handlar om så att ingen blir besviken över att besöket antingen blir för kort eller för långt.

5.Tänk igenom ditt förhållande till arbetsmejlen. Mobilen går att stänga av. Särskilt under gemensamma middagar och när det är dags för vila.

Per Johnsson är leg. psykolog och universitetslektor på Psykologiska institutionen med forskningsinriktningen självomhändertagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.