Foto: Ivan Loftrup-Ericson

Försvaret: ”Sätt föräldrarna på fri fot”

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls slutpläderingarna i det uppmärksammade fallet där ett föräldrapar från Kristianstadtrakten åtalats för att ha misshandlat sin en månad gamla bebis till döds.

Försvaret har hävdat att barnet kan ha lidit av sjukdomar som medfödd benskörhet vilket kan förklara de omfattande skadorna.

– Vi har under rättegången hört rättsläkaren säga att om ett barn har så många benbrott är skelettet inte friskt, säger försvarsadvokaten Niclas Larsson.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

På grund av detta har åklagaren begärt att slutpläderingarna skjuts upp för att utreda om barnet led av de sjukdomar som försvaret gör gällande. Något som rätten ska ta ställning till.

– Vi från försvaret hävdar att ytterligare undersökningar inte skulle ge någonting och därför har vi motsatt oss detta. Istället för fortsatt häktning har vi begärt att paret sätts på fri fot, säger Niclas Larsson.

LÄS MER: Föräldrar tros ha dödat sitt spädbarn

Nekar till brott

Den lilla flickan hade 20 revbensfrakturer, blåmärken och flera skador på kroppen när hon medvetslös kom in till sjukhuset den 9 september i Kristianstad. Åklagaren har under rättegången bland annat visat upp bilder på barnets skador, spelat upp larmsamtalet från den dagen och redovisat föräldrarnas sms-trafik och sökningar på nätet.

En lång rad vittnen från ambulansen, sjukhusen i både Kristianstad och Lund och Barnavårdscentralen har hörts.

LÄS MER: Föräldrar åtalas för spädbarnsdöd

De unga föräldrarna står åtalade för grov misshandel alternativt grovt vållande till annans död, men de nekar till brott. Deras försvarare menar att skadorna kan ha uppkommit av en medfödd sjukdom.

Under rättegångsdagarna har det unga föräldraparet beskrivits som samlade. De träffades via dataspel online och åklagaren har beskrivit mannen som närmast besatt av spel. De misstänkta är båda arbetslösa och uppdelningen mellan dem har varit att mamman tagit hand om bebisen på dagarna och pappan på nätterna när han samtidigt har suttit uppe och spelat.

Det här har hänt

Den 7 augusti 2016 föds den lilla flickan som bedöms vara fullt frisk även om mamman fick en lättare havandeskapsförgiftning så förlossningen fick sättas igång.

14 augusti åker föräldrarna in med dottern till sjukhuset i Kristianstad eftersom flickan har en möjlig blödning under tungan och inte vill äta. Familjen blir inlagd och en läkare gör en slagning på blödningar under tungan och får upp flera artiklar om att det kan röra sig om misshandel. Bland läkarna pratar de om det men eftersom svullnaden klingat av och mer handlade om en rodnad dagen efter gör de ingen orosanmälan. Ungefär en vecka blir de kvar på sjukhuset sen får de åka hem på permission några dagar för att komma tillbaka den 24 :e för en öron/näsa/halsundersökning. Därefter skrivs familjen ut från sjukhuset och då har flickans vikt ökat.

29 augusti är familjen på BVC. De pratar om förlossningen, om sjukhusbesöket och om amningen som inte kom igång. De bokade därför ett hembesök till den 2 september.

1 september avbokar pappan hembesöket och de kommer överens om att besöka BVS den 5 september i samband med läkarundersökningen  4 veckors kontrollen.

5 september  de pratar om blåmärken och varför flickan så lätt får dem. Men i övrigt ser allt ut att vara bra med bebisen som nu har gått upp i vikt.

Den 9 september ringer pappan Larmcentralen och berättar att han dotter har slutat andas. Operatören guidar pappan i hjärt och lungräddning och tio minuter senare är ambulansen på plats och kör flickan till Kristianstad.

Den 10 september stängs respiratorn av och bebisen dör i mammans famn på sjukhuset i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet