Foto: TT

Föräldrar tros ha dödat sitt spädbarn

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången mot ett par från Kristianstadstrakten misstänkta för att ha vållat en fyraveckors babys död. Rättegången väntas pågå i fyra veckor.

Tidigt på morgonen den 9 september i höstas ringer en man till SOS Alarm och säger att hans fyra veckor gamla dotter inte andas. Flickan förs med ambulans från bostaden till sjukhuset i Lund.

Efter återupplivningsförsök ligger barnet i djup medvetslöshet i respirator och avlider ett dygn senare.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Det konstateras att barnet har svullnader och blåmärken i ansiktet, vid revbenen, på benen och på foten. Dessutom upptäcks också fler än 20 revbensfrakturer.

Åklagaren åtalar nu kvinnan och hennes man för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Kraftig smärta

Istället, skriver åklagaren, för att uppfylla sin skyldighet att skydda och ha omsorg om dottern har de misstänkta föräldrarna tillfogat barnet kraftig smärta och synnerligt lidande.

Ett stort antal vittnen har hörts och den omfattande förundersökningen är på cirka åttahundra sidor. Föräldrarna nekar till anklagelserna.

– De menar att de gjort vad de har kunnat och att de har reagerat på ett adekvat sätt på det de har kunnat se, säger mammans försvarsadvokat Torgny Dahlberg till TT.

Svårt att andas

De sista dagarna av sitt liv hade flickan enligt åtalet svårt att andas, äta och dricka.

– Att då föräldrarna inte tar henne till adekvat vård, det var det som orsakade hennes död, har vice chefsåklagare Eva Norberg tidigare sagt till TT.

Men försvarsadvokaten avfärdar detta med hänvisning till rättsläkarens utlåtande, som visade att flickan haft en blödning i hjärnan. Han tolkar rättsläkaren som att blödningen inte var kopplad till yttre våld.

Rättegången väntas pågå till 2 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet