Avslutningen av rättegången i Kristianstad mot den döda flickans föräldrar skjuts fram till den 3 juli. Foto: Erland Winberg/SVT

Pappan fälls för dödsmisshandel av spädbarn

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten friade. Men hovrätten anser att pappan gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel av spädbarnet.

Hovrätten fattade på onsdagen beslut i det uppmärksammade fallet från Kristianstad, där ett föräldrapar åtalades för misshandel av sitt månadsgamla spädbarn. Barnet avled av sina skador. Tingsrätten har tidigare friat mamman och pappan men enligt Hovrätten över Skåne och Blekinge har pappan gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel.

Hovrätten skriver i sitt beslut att ”övertygande bevisning har lagts fram om att pappan har gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel under tiden den 10 augusti – 9 september 2016 i Kristianstad.”

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Rättspsykiatrisk undersökning

Hovrätten beslutar att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att rätten ska kunna bedöma vilket straff mannen ska dömas till.

I september 2016 kom föräldrarna, som hör hemma i Kristianstadtrakten, med sin fyra veckors bebis till sjukhuset i Kristianstad. Hon fördes direkt till barnintensiven på SUS i Lund och dagen efter var flickan död.

Läkarna konstaterade bland annat ett tjugotal revbensbrott och misstänkte misshandel. De larmade polisen och föräldrarna greps på sjukhuset till en början misstänkta för mord. Det ändrades senare till synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Tingsrätten friade föräldrarna men Hovrätten gjorde en annan bedömning och anser att pappan har gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel. Hovrätten beslutade även att den 22--årige pappan ska häktas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet