Rättegången mot föräldrarna startade i maj och väckte stort intresse. Foto: Linda Ekström

Fem veckor gammalt spädbarn dog – föräldrarna frias

Uppdaterad
Publicerad

Det föräldrapar som stått åtalat för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död frias helt av Kristianstads tingsrätt. Paret åtalades efter att deras fem veckor gamla bebis dog i höstas.

Dottern föddes i början av augusti förra året. Drygt fyra veckor senare ringde paret till SOS Alarm och sa att dottern inte andades.

Flickan hade spår av möjligt våld mot både huvud och kropp när hon dog, bland annat hade hon mer än 20 revbensfrakturer. Hon hade också flera blåmärken över kroppen.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

– När det gäller de allvarligare skadorna så finns det uppgifter som tyder på att det inte märktes på flickan att hon hade skadorna. Då kan vi inte heller komma fram till att föräldrarna borde ha märkt detta och tagit flickan till vård, säger Petter Anefur, rådman i Kristianstads tingsrätt.

LÄS MER: Spädbarn dog av skador – föräldrar åtalas

Dog av hjärnblödning

Enligt rättsintyget i målet dog flickan till följd av en hjärnblödning. Åklagaren har inte påstått att föräldrarna orsakade hjärnblödningen, men menar att dottern blev misshandlad i hemmet av föräldrarna och att de orsakade hennes död genom att inte ta henne till vård i tid.

Enligt rätten går det inte att utesluta att skadorna har en medicinsk förklaring.

– När det gäller åtalet om vållande till annans död så finns det uppgifter om att det inte märkts på flickan att hon mått så dåligt att hon svävade i livsfara, säger Petter Anefur.

Att flickan inte kom under vård på grund av blåmärkena kan inte heller anses ha lett till någon ytterligare smärta, skriver rätten, då det inte är självklart att någon medicinsk åtgärd som till exempel smärtlindring skulle ha hjälpt flickan. 

LÄS MER: Rättsläkarna oense om orsaken till spädbarnets skador

Svävade i livsfara

Kvinnans advokat Torgny Dahlberg väntade sig en frikännande dom. Redan för ett par veckor sedan släpptes paret ur häktet.

–Tingsrätten beslutade också att de inte skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, det var en tydlig signal på hur det skulle gå, säger han.

SVT har sökt åklagaren för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet