Det var mycket folk på plats när rättegången hölls på Kristianstads tingsrätt. Foto: Erland Winberg/SVT

Föräldrar friades för spädbarnsdöd – nu prövar hovrätten fallet

Publicerad

Föräldrarna frikändes från misstankarna om att ha orsakat sitt spädbarns död av tingsrätten i Kristianstad. Nu vill åklagaren att fallet prövas i hovrätten och under onsdagen inleds rättegången i Malmö.

Tolv dagar väntas rättegången pågå och den 13:e december är slutdatumet. Åklagaren Eva Norberg vill att hovrätten ska döma föräldrarna till fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Min tanke är att hovrätten ska pröva samma material som tingsrätten, säger Eva Norberg.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

I september ifjol kom föräldrarna, som hör hemma i Kristianstadtrakten, med sin fyra veckors bebis till sjukhuset i Kristianstad. Hon fördes direkt till barnintensiven på SUS i Lund och dagen efteråt var flickan död.

Läkarna konstaterade bland annat ett tjugotal revbensbrott och misstänkte misshandel. De larmade polisen och föräldrarna greps på sjukhuset till en början misstänkta för mord. Det ändrades senare till synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Nekar till brott

Föräldrarna har hela tiden nekat till anklagelserna.

– Min klient förnekar brott, vilket hon har gjort hela tiden, säger Torgny Dahlberg, advokat och den som förvarar mamman

Enligt Torgny Dahlberg har mamman och hennes familj varit utsatt för hot sedan tingrättsförhandlingarna.

– Hon mår mycket dåligt över att det här bara fortsätter och aldrig tar slut. Att leva med den här ovissheten under så lång tid är påfrestande, säger han.

Läkarna är inte överens

Hovrätten bedömer också att det finns en hotbild och har beslutat om säkerhetskontroller i samband med rättegången.

Enligt tingsrätten går det inte att utesluta att bebisens skador kan ha orsakats av något annat än våld. Åklagaren menar att läkarna inte är överens.

– Det finns två olika uppfattningar och läkarna har uttalat sig så starkt som de kan, säger Eva Norberg.

Rättsläkaren menar att det skulle kunna vara en medfödd sjukdom som orsakat skadorna. Barnläkarna menar att det inte är möjligt under bebisens korta livstid utan att det måste handla om våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet