Pappan friades i tingsrätten. Men nu dömer hovrätten honom till fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT

Fängelse för pappan i spädbarnsdödsfallet

Publicerad

Hovrätten dömer pappan i det uppmärksammade spädbarnsfallet i Kristianstad till fängelse i fyra år. Tidigare friades barnets föräldrar i tingsrätten, men nu är det klarlagt att pappan utsatt flickan för synnerligen hänsynslös och rå misshandel.

Hovrätten ändrar den tidigare domen mot pappan och dömer honom för synnerligen grov misshandel.

De anser att de teorier som framförts om att blåmärkena och revbensfrakturerna kan ha uppkommit till följd av något sjukdoms- eller bristtillstånd har motbevisats och att det är klarlagt att pappan utsatt flickan för misshandel.

Misshandeln bedöms som synnerligen grov då pappan visat synnerlig hänsynslöshet och råhet genom att vid upprepade tillfällen misshandla ett mycket litet och helt försvarslöst barn som var helt beroende av honom

Åklagaren menade att mamman skulle dömas för misshandel på grund av sitt garantansvar, men Hovrätten anser att utredningen inte ger stöd för antagandet att mamman inte skulle ha ingripit om hon förstått att flickan var utsatt för misshandel och ogillar åtalet mot henne.

När det gäller åtalet för vållande till annans död instämmer hovrätten i tingsrättens uppfattning och frikänner båda föräldrarna.

Revbensbrott och blåmärken

I september 2016 kom föräldrarna in med sin fyra veckor gamla bebis till sjukhuset i Kristianstad. Efter att ha förts till barnintensiven i Lund avled flickan. 

Läkarna konstaterade bland annat ett tjugotal revbensbrott och blåmärken över kroppen och misstänkte misshandel. De larmade polisen och föräldrarna greps på sjukhuset till en början misstänkta för mord. Det ändrades senare till synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Friades i tingsrätten

Föräldrarna friades tidigare i tingsrätten då läkarna inte var eniga. Rättsläkaren menade då att det skulle kunnat vara en medfödd sjukdom som orsakat skadorna.

Barnläkarna menade att det inte var möjligt då bebisens korta livstid talade för att det handlade om våld.

Varken åklagare eller försvarsadvokat har vid kontaktandet tagit del av Hovrättens handlingar och vill därför inte kommentera domen i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet