Mamman uttrycker sin oro över att barnen ofta sitter framför skärmar utan pedagogisk vägledning. Hon berättar vidare om situationer där skärmar används på ett sätt som oroar henne.
– Jag såg att barnen låg på skötbordet med pedagogens arbetsmobil i handen, och en annan mamma vittnade om att barnen fick mobilen som belöning för att sitta still på pottan på toaletten, säger hon.
SVT Nyheter Skåne har pratat med flera andra föräldrar som har barn på olika förskolor i Malmö, men de har valt att vara anonyma. De delar samma oro och menar att skärmtiden ofta ersätter andra viktiga aktiviteter som lek och fysisk rörelse, vilket kan leda till stress och oro hos barnen.
Skärmar som pedagogiskt verktyg
Rektorn på Kaptenens förskola har bemött kritiken med att skärmar används medvetet och måttfullt som ett pedagogiskt verktyg.
– Digitala verktyg, som YouTube, används för att stimulera barnens nyfikenhet och kreativitet, vilket är i linje med läroplanens (Lpfö 18) mål om att ge varje barn förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens, skriver rektorn i ett mejl som svar på SVT:s frågor.
Skärmfri förskola enligt regeringens beslut
Samtidigt har regeringen beslutat om ändringar i förskolans läroplan, som innebär att förskolan i huvudsak ska vara skärmfri. Fokus ska istället ligga på läsning och rörelse för att främja barnens utveckling. Dessa nya riktlinjer har mottagits positivt av föräldrarna, som hoppas att de kommer att leda till en mer balanserad och hälsosam miljö för deras barn. Ändringarna träder i kraft den 1 juli.
SVT har sökt förskoleförvaltningen för en intervju, men har nekats.