Foto: Johan Dernelius/SVT

Rättsläkarna oense om orsaken till spädbarnets skador

Uppdaterad
Publicerad

Rättsläkarna drar olika slutsatser om hur skadorna på flickans kropp kan ha uppkommit. Det framkom när rättegången kring det uppmärksammade fallet kring ett spädbarns död återupptogs på måndagen.

För några veckor sedan sköts rättegången i Kristianstads tingsrätt upp av vice chefsåklagare Eva Norberg.

Anledningen var att åklagaren begärde en kompletterande utredning om barnets eventuella medfödda sjukdomar som skulle kunna förklara skadorna enligt försvaret.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

– Det handlar om väldigt grov brottslighet och en central bevisfråga. Det finns inga belägg för att barnet haft dessa sjukdomar, sa Eva Norberg tilll rätten då.

LÄS MER: Föräldrar tros ha dödat sitt spädbarn

I dag återupptogs rättegången med förhör med flera rättsläkare.

Rättsläkaren Sofia Neringer menar att kompletteringarna visar att det är ”mindre sannolikt” att en bakomliggande sjukdom skulle ha orsakat flickans död.

Foto: Ivan Loftrup-Ericson

Men det finns osäkerhetsfakorer. Flickans låga kalciumvärden kan tyda på en sjukdom. Och rättsläkaren menar att det är svårt att bedöma ett så pass litet barn jämfört med ett äldre.

”Måste bedöma sannolikheten”

När det handlar om de många blåmärkena på flickans kropp så är det enligt den rättsmedicinska bedömningen svårt att helt utesluta att de orsakats av sjukdom, men att bedömningen handlar om sannolikhet, och då är det mer sannolikt att det är orsakat av yttre våld, enligt förhöret med rättsläkaren.

Åklagarens vittne Peter Krantz är en av rättsläkarna som undersökt flickan tillsammans med Sofia Neringer.

– Jag har bedömt blåmärken i 45 år. Man måste se helheten och inte varje skada för sig. Blåmärkena och revbensfrakturerna har sannolikt uppkommit efter yttre våld.

– Revbensfrakturer på spädbarn kan uppkomma utan inre skador. För mig är det uppenbart att hon utsatts för yttre våld, säger Peter Krantz i förhör.

Försvarets expert gör annan bedömning

Försvarets expert, rättsläkare Tommie Olofsson, har bedömt åklagarens bevisning och har en annan uppfattning om skadorna på flickans kropp och hur de kan ha uppstått.

Han menar att revbenen hos så små barn är så elastiska att om yttre våld skulle ha förekommit så skulle även de inre organen ha skadats. Därför kan de inte ha orsakats av våld.

Rättegången fortsätter under tisdagen med slutpläderingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet