Det var på Skånes universitetssjukhus i Lund som den fyra veckor gamla bebisen avled under lördagen. Foto: TT

Två personer anhållna för misstänkt spädbarnsmord

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna hemmahörande i Kristianstadtrakten greps på lördagskvällen och anhölls senare misstänka för mord. Det efter att en fyra veckor gammal bebis avlidit på sjukhuset i Lund under kvällen.

De båda är nu anhållna på sannolika skäl misstänka för mord.

– Barnet avled i Lund på lasarettet. De anhållna personerna är yngre men över arton år, säger åklagare Eva Norberg.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Hon ser utredningsläget som gott.

– För att vara på ett väldigt tidigt stadium så ser utredningsläget bra ut. Men det här är svåra ärenden och det finns många svårigheter i dem.

Mamman förnekar brott

Torgny Dahlberg, som är advokat till mamman till barnet, säger till SVT Nyheter Skåne på måndagsmorgonen:

– Jag satt med i förhör igår och hon förnekar brott.

Vad händer härnäst?

– Det har varit helg och jouråklagare inblandade så det ska först ske en informationsöverlämning från helgens personal till den ordinarie. Därefter får vi se hur vi går vidare, säger advokat Torgny Dahlberg.

SVT Nyheter Skåne har sökt även mannens försvarare för en kommentar.

Barnet avled på sjukhuset

Det var under lördagseftermiddagen som Skånes universitetssjukhus i Lund fick in ett svårt skadat barn till akutmottagningen. Strax därefter slog sjukhuset larm till polisen.

– Spädbarnet avled på sjukhuset, och det var från sjukhuset som larmet kom till oss vid klockan 17.24, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Några timmar senare på lördagskvällen grep polisen i Kristianstad två personer misstänkta för mord, alternativt dråp.

Utreder både i Kristianstad och Lund

Anna Göransson, vid polisen i region Syd, säger till SVT Nyheter att utredningen inletts under lördagskvällen och att de båda misstänka kommer att förhöras hos polisen i Kristianstad.

Polisen har efter mordet startat olika ”utredningsåtgärder” både i Kristianstad och i Lund.

Obduktion väntar

Vad händer närmast i utredningen?

– Det företas ganska många utredningsåtgärder på bred front. Det hålls förhör, och vi säkrar bevisning på lite olika sätt. Men det är lite för tidigt i utredningen för att tala om vilka bevis det är vi försöker säkra. Dessutom är en rättsläkare inkopplad, och det kommer äga rum en obduktion. Vilken dag vet jag inte, men det kommer nog äga rum inom ganska nära tid, säger åklagare Eva Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet