Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som vegan ansåg Jasper Forfang Righard att det var en omöjlighet att dissekera ett lamm under sin läkarutbildning i Lund. Foto: Johanna Holstein/SVT

Vägrade dissekera lamm – nu portas han från läkarprogrammet i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Jasper Forfang Righards drömyrke är läkare. Men han är också vegan och brinner för djurrättsfrågor och därför ville han inte dissekera ett lamm. Det har lett till att han inte får fortsätta sin läkarutbildning i Lund.

– Jag vet att många läkemedel är framforskade med hjälp av djurförsök men jag vill arbeta för en framtid med mer humana metoder, säger han.

Lund är en av läkarutbildningarna i landet som har dissektion av djur på schemat. Flera andra utbildningar tillgodoser den anatomiska kunskapen på annat vis genom digitala hjälpmedel eller genom att studenterna dissekerar donerade människoorgan.

Vill undvika onödigt lidande för djur

”Min etiska ståndpunkt som vegan innebär att undvika onödigt lidande för djur och att inte ytterligare normalisera det icke-etiska förhållningssätt vi har till andra djur”, skriver Jasper Forfang Righard i sitt överklagande till universitetet.

läkarutbildning

– Jag trodde inte att det skulle vara ett problem att vara vegan och bli läkare. Snarare att den empatiska sidan hos mig skulle vara en viktig egenskap för läkaryrket, säger 23-åringen som nu i stället arbetar natt på psykiatrin i Lund och som volontär åt en djurrättsorganisation.

”Inga individuella anpassningar”

I sitt överklagande ger han flera förslag på hur han kan tillgodose sig de missade kunskaperna genom att medverka på fler obduktioner av mänskliga organ bland annat.

Men överklagandenämnden för högskolan ger kursansvariga rätt.

Universitetet menar att det inte finns några alternativ, som är rimliga ur resursmässiga och etiska perspektiv, tillgängliga.

– Vi har valt att lägga upp utbildningen i Lund på det här viset och där finns inte möjligheter för individuella anpassningar. Men det är klart att det är tråkigt att en student inte kan fortsätta, säger Thomas Hellmark som är vicedekan och ansvarig på läkarutbildningen i Lund.

Söker sig till annan läkarutbildning

Nu är planen för Jasper att söka sig vidare till en annan läkarutbildning där dissektionsmomenten inte ingår.

Jasper säger att han kommer använda alla läkemedel och metoder som finns på marknaden när han är färdig läkare, även om de testats på djur. Men han vill verka för en medicinsk framtid utan djurförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

läkarutbildning

Mer i ämnet