Funktionshindrad förnedrad av assistenter – i flera år

Uppdaterad
Publicerad

En svårt funktionshindrad man i norra Skåne misstänkts under flera år ha förnedrats av sina personliga assistenter. Nu är fallet anmält till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det är svårt att ha koll på verksamheten, säger Cecilia Schrewelius, chef för assistansbolagets skåneavdelning. Vi får ju inte ha kameror på väggarna.

Det är bolaget som gjort en egen anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Där beskrivs vad mannen har utsatts för: ”En av assistenterna har medvetet vänt baken mot den assistansberättigade och fist. Detta förekommer även när han matas. På kvällen har en assistenten krupit ner i mannen säng, fisit, och samtidigt sagt: ”ska jag värma sängen åt dig?”

Det har också förekommit att en assistent har blåst luft från mannens urindroppspåse mot hans ansikte, satt en kökshandduk för hans mun när han varit ledsen och upprepade gånger sagt åt honom att rycka upp sig. Vid flera tillfällen har assistenter dessutom uttalat sig olämpligt och nedsättande om mannens föräldrar trots att assistenterna är mycket medvetna om att han förstår allt vad de säger, skriver assistansbolaget i sin anmälan.

– Det är förfärligt, vi ser mycket allvarligt på det, säger Monica Liljeglöd, chef för bolaget Kompisassistans som har närmare 700 anställda runtom i landet.

Avslöjades av anonymt tips

Den rullstolsburne mannen behöver hjälp dygnet runt. Sedan många år tillbaka sköter åtta assistenter om honom på ett roterande schema. Flera har arbetat hos honom länge, en av dem mer än 20 år.

– Vi vet inte om detta pågått under alla år, säger Cecilia Schrewelius, verksamhetschef för bolaget Kompisassistans i Skåne. Jag hoppas verkligen inte det.

Det hela avslöjades först genom ett anonymt tips från någon i assistentgruppen. Den funktionshindrade mannen själv har inte kunnat berätta, hans förmyndare och hans föräldrar har heller inte haft en aning om vad som pågått.

– Den här typen av beteende visas ju inte upp när någon utomstående är där, konstaterar Cecilia Schrewelius. Därför är det så svårt att kontrollera. Vi kan inte ha kameror på väggarna.

Ska kontrollera assistansbolagen

Lena Carp, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är väl medveten om att assistansbranschen är svår att kontrollera. Allt arbete sker ju i hemmen bakom stängda dörrar. IVO ska nu under nästa år satsa mer resurser på att kontrollera just assistansbolagen och deras arbete hemma hos funktionshindrade.

– För det är den verksamhet som ger upphov till flest orosanmälningar, konstaterar Lena Carp.

Bolaget Kompisassistans utbildade så sent som förra veckan samtliga sina omkring 700 assistenter. De påmindes bland annat om att alla anställda är skyldiga att anmäla missförhållanden enligt Lex Sarah.

Men utbildning är självfallet ingen garanti för att samtliga assistenter sen gör ett bra jobb.

– Det finns ju alltid individer som kanske inte skulle arbeta med just det här, säger Cecilia Schrewelius.

Inspektören Lena Carp på IVO påpekar att assistansbolag är skyldiga att ge sin personal goda förutsättningar att utföra ett gott arbete.

– Och det kan ju bero på bristande insyn och kompetensutveckling att sånt här händer, säger hon.

Assistansbolaget utreder nu exakt vad som hänt.

– Och den granskningen kan ju leda till avsked för enskilda individer, konstaterar Cecilia Schrewelius.

”Varje förälders värsta mardröm”

IVO kommer också att noga följa utredningen.

– Den kan leda till att vi granskar det här bolaget mer genomgripande, säger Lena Carp.

Assistansbolagets Skånechef Cecilia Schrewelius har själv en funktionshandikappad son som är beroende av assistenter.

– Det är varje förälders värsta mardröm att nåt sånt här ska hända ens barn. Så det här har satt igång många känslor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.