Glada över att få stanna

Uppdaterad
Publicerad

Alla syrier som flytt från kriget får permanenta uppehållstillstånd i Sverige. Det beslutade Migrationsverket på tisdagen.

På Park Hotell i Arlöv där många flyktingar bor tillfälligt, togs beskedet emot med glädje.

– Det känns jättebra, vi kan äntligen känna oss säkra, säger Abeer Saleem.

Syrienflyktingar i Skåne

Abeer och Jehad och två vanliga studenter från Damaskus som fick livet slaget i spillror av kriget. Abeer kom hit för två månader sedan och sedan dess har Jehad försökt komma efter.

– Jag flydde från Syrien till Turkiet, sedan sattes vi i en bil. Vi visste aldrig var vi var någonstans eller vilket land vi var på väg till. Resan varade i tre, fyra dagar och var väldigt svår, berättar Jehad Kteilah.

Paret fick till slut återse varandra i helgen.

– Det har varit svårt att vara ifrån varandra, vi är fortfarande nygifta, säger Abeer Saleem

Abeer är halvvägs genom en utbildning till grafisk designer. Jehad ska bli biolog.

– Vi vill leva ett normalt liv här, fortsätta våra studier och lära oss språket. Jag vill bli biolog. Jag har förlorat mycket tid på grund av kriget, så jag vill verkligen fortsätta studera nu, säger Jehad Kteilah.

Båda två har familj kvar i Syrien, en källa till ständig oro. Tanken på att återvända finns där, om läget  förbättras i hemlandet.

– Om vi kan återvända vill vi nog det. Syrien är ett vackert land och ett bra ställe egentligen. Men kriget har förstört mycket, säger Abeer Saleem till Sydnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienflyktingar i Skåne

Mer i ämnet