Det gamla sjukhuset i Broby ska nu bli ett hem för asylsökande.

Östra Göinge kan ompröva flyktingansvar

Uppdaterad
Publicerad

I går rasade Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg (M) mot Migrationsverket för bristen på information om de nya asylboendena. Nu omprövar kommunen sitt samlade ansvar för flyktingmottangadet.

– Vi måste göra en konsekvensanalys av hur det här mottagande påverkar övriga verksamheter, säger Patric Åberg.

På kommunens hemsida publicerar i dag kommunalrådet Patric Åberg sitt protestbrev riktat till Migrationsverket, där han kräver ett möte med generaldirektören för att diskutera den uppkomna situationen.

Syrienflyktingar i Skåne

Bakgrunden är beslut från Migrationsverket om två avtal med privata företag som ska driva ett asylboende på gamla Brobysjukhuset med 200 platser respektive 119 platser på en tidigare konferensanläggning i Breanäs.

”Jag ifrågasätter starkt Migrationsverkets agerande, inte för mottagandet av asylsökande i Sverige, utan för att ni fullständigt utelämnar berörda kommuner i er planering. Hur menar Migrationsverket att det skall vara möjligt för oss som mottagande kommun att på ett bra sätt ta det ansvar som åvilar oss, om ni från Migrationsverket inte ens informerar oss om era planer?”, skriver kommunalrådet.

I väntan på att ett möte med generaldirektören Anders Danielsson har kommunalrådet gett kommunchefen i uppdrag göra en konsekvensanalys av besluten från Migrationsverket.

”Därefter kommer en omprövning göras av kommunens samlade ansvar för mottagandet i Östra Göinge kommun”, skriver kommunen på sin hemsida.

Patric Åberg är mycket stolt över flyktingmottagandet i kommunen och vill värna den modellen.

– Nu målas det en negativ bild av Östra Göinge när vi egentligen borde få medalj. Jag blir ledsen av det, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienflyktingar i Skåne

Mer i ämnet