Efter den massiva kritiken skjuter nu Grit Academy upp utbildningen till filmklippare. Foto: Grit Academy/SVT

Grit Academy skjuter upp kritiserade utbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Grit Academy har fått massiv kritik för att ha överdrivit anställningsbehov och företagets samarbete med arbetslivet. Bland annat hävdade företaget att finns behov av 890 professionella filmklippare i Skåne och fick 14 miljoner till en utbildning.

”Befängt” tyckte branschen och anklagade företaget för att utnyttja unga människors drömmar.

Sen 2018 har Grit academy ansökt om bidrag för att starta 141 utbildningar och totalt har 160 miljoner kronor beviljats från Myndigheten för yrkeshögskolan. I januari beviljades 46 miljoner kronor för utbildningarna till speldesigner, spelprogrammerare, spelgrafiker och professionell klippare. Nu skjuts dessa utbildningar upp.

I Grit Academys ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan uppges 25 skånska filmbolag som samarbetspartners och att dessa uppskattas behöva anställa mellan 839 och 894 personer de närmsta åren.

– I ansökan står det att SVT Malmö skulle anställa 100 klippare de närmaste åren. Jag blev helt chockad och arg för att det är helt taget ur luften. Vi har idag 14 anställda klippare, sa Helena Petersen Schön, gruppchef på SVT Malmö, när uppgifterna kom fram.

Bolagen hoppade av

Sedan dess har samtliga filmbolag hoppat av och även dataspelsbolag är mycket kritiska hur deras medverkan beskrivits i Grit Academys ansökan.

Nu meddelar företagets vd Eric Badeur i ett uttalande att man skjuter upp dessa fyra utbildningar.

– Det har blivit tydligt att vi inte har branschen och arbetslivet bakom oss. I denna situation ser vi inte att det finns förutsättningar för att sätta ihop en högkvalitativ utbildning, skriver han.

– Det första året av filmklipparutbildningen ställs därför in. Preliminär kursstart blir istället augusti 2025.

Företaget skjuter också upp tre spelutvecklingsutbildningar, men här handlar det om ett halvår.

Hård ministerkritik

Även utbildningsminister Mats Persson har gjort ett uttalande:

– Uppgifterna som framkommit i granskningen är mycket upprörande. All form av missbruk eller vilseledning när det gäller skattebetalarnas pengar är helt oacceptabelt, säger han.

– Offentliga system utsätts återkommande för oseriösa aktörer och det är något som våra myndigheter ständigt behöver motarbeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.