GW:s teori: Mördaren kände Ahmed

Uppdaterad
Publicerad

Ahmed Obaids mördare kände honom och bor i området. Det är kriminologprofessorn Leif GW Perssons teori om mordet på 16-åringen i Rosengård.

Polisen är långt ifrån ett gripande i mordet på Ahmed Obaid som sköts vid en busshållplats i Rosengård, Malmö förra veckan. Än så länge håller polisen öppet för det mesta och vädjar till allmänheten att de ska prata om vad de vet. Och enligt Leif GW Persson som talar om mordet i kvällens Veckans brott, krävs det tips för att polisen ska komma vidare.

Enligt statistiken minskar sannolikheten för att kunna hitta mördaren för var dag som går.

16-åring skjuten till döds

– Ett enkelt tips vore tacksamt för polisen och det finns nog många som skulle kunna ge det, säger han.

Professorns profil av mördaren

Leif GW tecknar dock en bild av gärningsmannen. Han menar också att det kan röra sig om flera inblandade. Polisen har vittnesuppgifter om att en mörkklädd yngre person ska ha lämnat platsen strax efter skjutningen. Det är den man som polisen nu söker som gärningsmannen.

– Han bor i området, han känner sannolikt offret och han har samma bakgrund som honom. Han är troligen belastad sedan tidigare och har tillgång till vapen, säger GW Persson i Veckans brott.

Han fortsätter:

– Det är ändå ungdomar och till och med barn, man skulle kunna tro att det inte var så svårt att rota upp en gärningsman, men det är ju det. På en underliggande befolkning på kanske 20.000 finns det ett par hundra som stämmer på den beskrivningen.

GW: ”Inte troligt att han mördades av misstag”

Polisen arbetar utifrån flera olika teorier – allt från att det är en ren förväxling av person till att det är en uppgörelse i kriminella kretsar. Men Leif GW Persson ger inte mycket för det senare.

– Gossen är helt ostraffad och likaså hans familj, så man hittar ingen enkel brottslig anknytning bakåt.

Även att Ahmed Obaid skulle ha förväxlats med någon är GW tveksam till.

– Han är skjuten flera gånger och det där med misstag är inte vanligt. Och i brist på bättre börjar man det som är vanligast.

Mordutredningar som denna är resurskrävande och Leif GW Persson menar att polisen saknar folk och går på knäna. Men Leif GW Persson har inte helt gett upp hoppet om att mördaren ska kunna återfinnas.

– Men vi får hoppas på det bästa, ibland kan det hända något som förändrar utredningsläget på någon timme.

Mer om Veckans brott här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet