Fredrik Önnevall under rättegången i Malmö tingsrätt. Foto: TT

SVT-journalisten Fredrik Önnevall döms för människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare döms till villkorlig dom med samhällstjänst för människosmuggling efter att ha hjälpt en syrisk pojke till Sverige.

Det var under inspelningarna av dokumentärserien ”Fosterland” som programledaren Fredrik Önnevall, fotografen Clas Elofsson och en tolk, träffade 15-åriga flyktingen Abed i Grekland. Han följde sedan med dem till Sverige.

– Vi ser hur de har planerat hela resan tillsammans och bestämmer att man ska åka som turister. Man ger också pojken nya kläder och frisyr och hjälps sedan åt till Sverige, säger chefsrådman Kristina Andersson som i dag dömer de tre SVT-medarbetarna för människosmuggling.

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Påföljden blir villkorlig dom och samhällstjänst för alla tre.

”Ångrar inte vad vi gjorde”

Fredrik Önnevall är förvånad över den fällande domen men står fast vid sitt val att hjälpa pojken till tryggheten i Sverige.

– Jag ångrar inte valet vi gjorde. Jag gjorde det som jag kunde stå för som människa och det är jag nöjd med.

Men domen kommer han att överklaga. 

– Påföljden tänker jag inte så mycket om men det är olyckligt och förvånande att tingsrätten gör den här bedömningen. Men det är bara en av många instanser så vi får se vad det slutar, säger han.

Anmäldes av privatperson

Det var en privatperson som anmälde Önnevall och hans team för människosmuggling efter att serien sändes i SVT.

I november förra året åtalades Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och tolken, och i slutet av januari hölls rättegången mot dem i Malmö tingsrätt.

Se mer: Dokumentärserien Fosterland här

Kammaråklagare Kristina Amilon yrkade på att alla tre skulle dömas för människosmuggling till fängelse i tre månader.  Domen blev i stället villkorlig med samhällstjänst i 75 timmar. Tingsrätten skriver också att om fängelse hade valts som påföljd skulle två månader dömts ut.

– Vi sänkte påföljden till två månader eftersom det rör sig om en enstaka person, att det fanns humanitära skäl och att det inte skett i vinstsyfte, säger Kristina Andersson.

Humanitära skäl tillämpas inte

Försvaret hade yrkat på ett friande på grund av att handlingen utfördes av humanitära skäl.  Tingsrätten bedömer dock att den humanitära undantagsregeln inte är tillräckligt stark för att SVT-teamet ska slippa straff. Det finns två skäl till det, enligt Kristina Andersson.

– Ett skäl är att när man reser genom Europa och genom Schengenländerna finns det väldigt många ställen på vägen där man kan få precis samma skydd som i Sverige. Det andra är att pojken sökte sedan inte asyl direkt utan sov först över hos en av de åtalade, säger Andersson.

Teamet släppte pojken upp på resa till Stockholm utan att se till att han sökte asyl, vilket gör att undantagsregeln inte kan tillämpas. 

Hoppas på nästa instans

Fredrik Önnevall hoppas på att nästa instans ska ta hänsyn till de humanitära skälen.

– Tydligt är att det inte är helt enkelt att reda ut det här. Olika juridiska experter säger olika saker. Jag anser att vi har bra stöd för att göra den tolkning vi gör, säger Fredrik Önnevall.

Frågan om humanitärt undantag kan tillämpas är svårtolkad. Den omfattas inte av den svenska utlänningslagen, men ett EU-diirektiv som ligger till grund för lagen tar upp den möjligheten. I en dom i Högsta domstolen från 2009 har undantaget diskuterats men inte tillämpats. Dagens domslut blir en del i en intressant juridisk utveckling – om det visar sig att ytterligare instanser gör en annan bedömning än tingsrätten.

SVT Nyheter har sökt åklagaren Kristina Amilon som dock är på semester och inte svarar på frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtalet mot Fredrik Önnevall

Mer i ämnet