Inga förhöjda värden av DDT

Uppdaterad
Publicerad

De prover som tagits i närheten av den nedlagda handelsträdgården i utkanten av Malmö visar inte på förhöjda värden av DDT i marken.

Det krävs ingen akut sanering av marken närmast den nedlagda handelsträdgården Gyllins trädgårdar vid Toftanäs i utkanten av Malmö. Det konstaterar miljöinspektör Torbjörn Håkansson i Malmö.

Konsultföretaget ÅF har på markägaren Knut Gyllins uppdrag tagit prover som nu är klara och analyseras. De visar att halten DDT i marken ligger under Naturvårdsverkets riktvärden.

DDT i Malmö

– Vi kan inte påvisa att dammolnet som spreds med vinden i början på oktober har gett förhöjda värden av DDT i marken runt rivningstomten, säger miljöinspektör Torbjörn Håkansson.

ÅF har tagit 22 jordprover i en cirkel runt tomten där behållarna med miljöfarligt pulver förvarades.

Villor planeras

Götenehus planerar att bygga ett 30-tal villor i området. Exploateringavtalet är klart men planen har ännu inte vunnit laga kraft, enligt Roger Johansson, ansvarig för projektavdelningen på Götenehus.

– Vi räknar med att den ska antas i början på nästa år och att vi ska kunna börja bygga under 2015 och 2016, säger Roger Johansson.

Svårt att ta prover

Det är ännu inte bestämt vilken typ av sanering som kommer att ske i det drabbade grannhuset där makarna Jenny och Pontus Jönsson bor. De fick ett lager med rosa damm både i sin trädgård och inomhus i samband med att molnet drog in över deras tomt.

– Vi vet ännu inte hur vi ska ta prover i deras och ytterligare tre hus som ligger i närområdet, säger Torbjörn Håkansson.

Svårigheten är att ta representativa prover i textiler och andra material som finns inomhus.

– Vi är vana vid att ta markprover utomhus och där finns regler för hur man räknar ut riktvärden, säger Torbjörn Håkansson.

Tills alla prover är tagna och analyserade får de drabbade familjerna vänta med att flytta tillbaka till sina hus.  

Utdrag ur rapporten

Så här skriver ÅF i sin rapport till miljöskyddsförvalningen i Malmö:

”Totalt 22 jordprover har skickats in till ackrediterat laboratorium för analys (Eurofins AB).

Samtliga prover har analyserats med avseende på metaller samt bekämpningsmedel. Av dessa har 7 stycken prover påvisat spår av DDT, 2 stycken spår av pentaklorbensen, 3 prover spår av imidacloprid och 2 prover något förhöjda halter av bly, barium samt zink.

I jämförelse med de riktvärden från Danmark, Holland och Canada som finns för bekämpningsmedel ligger uppmätta halter under dessa riktvärden och därmed görs bedömningen att några anmärkningsvärda negativa effekter ej finns för människor som vistas i området.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DDT i Malmö

Mer i ämnet