Jerker Olsson har regelbundet problem med nervsystemet, hudåkommor och blödande ögon.

Jerker blöder fortfarande ur ögonen

Publicerad

En höstdag 2013 arbetade Jerker Olsson från Göteborg med sin grävmaskin på en tomt i Toftanäs, Malmö. När han rev ett skjul hamnade han i ett rött moln av olika kemikalier. I dag har han regelbundet problem med nervsystemet, hudåkommor och blödande ögon.

Kryckorna ligger baktill på grävmaskinen. Runt smalbenet sitter en skena. Jerker Olsson är ständigt påmind om att nerverna på hans vänstra sida när som helst kan sluta fungera.

– Då är det att höften inte hänger med, så att jag inte kan lyfta benet. Är jag ute och går och foten slutar lyda faller jag omkull direkt, utan förvarning.

DDT i Malmö

Blödande ögon

Symptomen kom efter att han arbetat på en tomt där det tidigare varit en handelsträdgård. Skjulet han rev innehöll bland annat bekämpningsmedlet DDT, bly och ett färgämne som heter Rhodamin B. Alla ämnena utgör en potentiell risk för olika typer av skador. Men de symptom Jerker Olsson har stämmer inte överens med något av ämnena.

Undersökningarna som genomförts vid Skånes universitetssjukhus i Lund ger inget definivt svar på vad han utsatts för. En teori är att det är kombinationen av flera olika ämnen som orsakar Jerkers problem.

– Mina ögon kan börja blöda, huden på händerna vittrar sönder och faller av. Jag har en ständig huvudvärk. På något underligt vis vänjer man sig. Men det finns en grej jag aldrig kommer vänja mig vid – hur fan de kan komma undan med det här, säger Jerker Olsson.

Nedlagd förundersökning

I april förra året rapporterade SVT Nyheter Skåne att två personer skulle åtalas för miljöbrott efter det som hänt. Men förundersökningen lades ner ett halvår senare.

Åklagare Christer Forssman vid enheten för arbetsmiljö- och miljöbrott vill inte ställa upp på en intervju om varför han lade ner förundersökningen. Istället hänvisar han till det skriftliga beslut han skrev i slutet av förra året. Där står det bland annat att det finns ett visst samband mellan rivningsarbetet och utsläppet av ämnen.

Men det står också att utredningen inte i tillräckligt hög grad kunnat klarlägga var och hur ämnena som spridits förvarats, vems agerande som orsakat utsläppet och vilka ämnen eller kombinationer av ämnen som kunnat orsaka Jerkers kroppsskador.

– Det är det här som är så fruktansvärt jävligt mot oss som har varit där. Nu går det två personer och bara klappar händerna under tiden som vi får stå här med skiten, säger Jerker Olsson.

Äter smärstillande dagligen

Besvären gör att Jerker måste äta mediciner varje dag.

– Det är smärtstillande, för leder och sånt.

Vad händer om du inte äter dem?

– Det går inte. Jag måste ta dem. Det gör så ont att det inte går att förklara, säger Jerker och haltar tillbaka till sin grävmaskin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DDT i Malmö

Mer i ämnet