Avslutningen av rättegången i Kristianstad mot den döda flickans föräldrar skjuts fram till den 3 juli. Foto: Erland Winberg/SVT

Kaotisk dag i tingsrätten om spädbarnsdöd

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en smått kaotisk dag i rättegången i Kristianstads tingsrätt, där föräldrarna är misstänkta för att misshandlat sin några veckor gamla dotter till döds. Åklagaren anklagade domaren för att vara jävig. Sedan sköts slutpläderingarna upp i drygt två veckor.

Åklagaren begärde inledningsvis en kompletterande utredning om barnets eventuella medfödda åkommor som enligt försvaret kan förklara skadorna.

– Det handlar om väldigt grov brottslighet och en central bevisfråga. Det finns inga belägg för att barnet haft dessa sjukdomar, sa åklagaren Eva Norberg till rätten.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

LÄS MER: Föräldrar tros ha dödat sitt spädbarn

Tidigare under rättegången har en rättsläkare från vardera part hörts. Ett oväntat inslag kom när det diskuterades vilket datum som slutförhandlingarna kan ske med den kompletterande undersökningen som grund. När domaren kom till vilka vittnen som skulle kallas förutom åklagarens rättsläkare, frågade han försvaret om också deras rättsläkare skulle kallas. Detta fick åklagaren att ifrågasätta hans opartiskhet. Efter överläggning med en ny domare avvisade tingsrätten anklagelsen om jäv.

LÄS MER: Föräldrar åtalas för spädbarnsdöd

Resultatet av dagens förhandlingar blev en uppskjuten slutplädering med drygt två veckor till den 3 juli med den 4 juli som eventuell extra dag.

Rätten beslutade att paret, trots sina krav om frisläppande, fortsatt ska vara häktade. Däremot beslutades att parets restriktioner i häktet ska lyftas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spädbarnsdöd i Kristianstad

Mer i ämnet