På torsdagseftermiddagen meddelade Lunds kommun att skolans rektor slutar. Foto: TT/arkiv

Kritiserad rektor i Lund lämnar skolan

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn på den skola där en fjortonårig flicka våldtogs och mobbades lämnar sin tjänst. Det skriver Lunds kommun i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Skolan skriver att händelserna som inträffat kring flickan tas på största allvar och är något som kommer att diskuteras under lång tid framöver inom olika delar av kommunen.

Det var vi maj i fjol som våldtäkten på flickan ägde rum, och flickan har inte varit på skolan sedan dess.

Dömd i december

I december dömdes den av pojkarna som är över 15 år för våldtäkt mot barn.

Skolledningen beslutade först att låta pojkarna gå kvar på skolan, samtidigt som flickan skulle få undervisning på annan plats. Enligt rektorn berodde det på att flickan inte orkade gå till skolan efter våldtäkten.

När beslutet blev känt, fick skolan kritik från många håll, inte minst i sociala medier. Föräldrar till andra elever på skolan hade redan tidigare reagerat över att pojkarna går kvar.

Ändrade sig

På tisdagseftermiddagen tog skolledningen, efter kritiken, ett nytt beslut i fallet och meddelade att de två pojkarna ska flyttas från skolan och få undervisning på annan plats.

Skolan var från början inriktad på att hjälpa pojkarna att inte begå brott igen.

– Vi ville göra rätt, och eftersom det handlar om barn, är det alltid en svår avvägning, men i detta fall har vi gjort en felbedömning, kommenterade skoldirektör Mats Jönsson kommunens omsvängning.

Ber om ursäkt

På torsdagseftermiddagen meddelade så Lunds kommun att skolans rektor slutar.

– Å Lunds kommuns vägnar ber vi om ursäkt till flickan och hennes familj. Det som har hänt är oacceptabelt. Lunds kommun har agerat fel. Vi delar rektorns bedömning när han väljer att lämna sin tjänst, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

”Ska ha nolltolerans”

Under veckan har skolorna i Lund även intensifierat värdegrundsarbetet och tillsatt en utvecklingsledare som ska jobba med frågan.

– Vi ska ha nolltolerans mot all typ av kränkningar och övergrepp. Värdegrundsarbetet ska ständigt manifesteras genom aktiva handlingar i det dagliga arbetet. Nu skärper vi våra rutiner och arbetssätt, så att den här typen av händelser aldrig ska inträffa igen, säger Elin Gustafsson (S), kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.