Mannen hyrde bland annat en buss som spårades till Slovakien Foto: Anders Wiklund/TT

Skolan flyttar pojkarna bakom våldtäkten

Uppdaterad
Publicerad

De två pojkar som våldtog en flicka flyttas nu från skolan i Lund för att få undervisning på annan plats, skriver Sydsvenskan.

I december dömdes den av pojkarna som är över 15 år för våldtäkt mot barn. Våldtäkten ägde rum i maj och flickan har inte varit i skolan sedan hon utsattes för övergreppet.

Föräldrar till andra elever på skolan har tidigare reagerat över att pojkarna går kvar. Enligt rektorn undervisas flickan på annat håll eftersom hon inte orkar gå till skolan efter våldtäkten.

På tisdagseftermiddagen tog skolledningen ett nytt beslut i fallet och meddelade att de två pojkarna ska flyttas från skolan och få undervisning på annan plats.

Rektorn säger nu till Sydsvenskan att det tidigare beslutet att låta pojkarna gå kvar var felaktigt.

Lunds kommun beklagar felaktigt beslut

Lunds kommun har nu lagt ut ett meddelande på sin hemsida där man beklagar det som man kallar för ett felaktigt beslut. Man skriver också i meddelandet att pojkarna kommer att få enskild undervisning på en annan plats i Lund terminen ut i väntan på en långsiktig lösning.

I meddelandet skriver skoldirektören för barn- och skolförvaltningen i Lunds stad, Mats Jönsson, att man nu har omvärderat situationen. Från början var inriktad på att hjälpa pojkarna att inte begå brott igen, men nu skriver förvaltningen också att man borde ha agerat mer kraftfullt.

– Vi ville göra rätt, och eftersom det handlar om barn, är det alltid en svår avvägning, men i detta fall har vi gjort en felbedömning, säger Mats Jönsson på Lunds kommuns hemsida.

Skoldirektören tar avstånd från rektorns kommentar om att alla inblandade parter i händelsen skulle vara offer.

– Det är ett felaktigt uttryck. Låt mig vara tydlig här: Det finns bara ett offer och det är förstås flickan, säger Mats Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.