Lina ska fightas mot världens mest fruktade kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Lina ”Armbågsprinsessan” Länsberg säger att hon ”vill inte ha stora läppar och silikonbröst”. Nu ska hon möta en kvinna som brukar knocka sina motståndare redan i första ronden.

– Hon är lika mycket djur som alla säger att hon är. Hon har lite mer testosteron i kroppen än vi andra tjejer har. Det är väldigt få hon inte knockar i första ronden, säger Lina Länsberg om sin motståndare inför debuten i UFC.

Lina Länsberg från Malmö är Sverige första kvinnliga UFC-fighter och snart ska hon gå sitt livs match mot brasilianskan Chris Cyborg. Mötet sker i Brasilien den 24 september och är galans huvudmatch.

– Det känns super faktiskt. Jag kan kan skada henne mer än hon kan skada mig, för att hon har så mycket att förlora på det hela. Det känns jättebra, säger hon till SVT Nyheter Skåne under det pågående träningslägret.

Hårda armbågar

Lina Länsberg sysslade med thaiboxning i tolv år och var bland annat världs- och europamästare. Hon kallas för ”The Elbow Princess”, armbågsprinsessan, för sina hårda armbågar.

Men hon vill vara mycket mer än en kvinna som sysslar med kampsport. Hon vill visa tjejer och kvinnor att de inte behöver vara söta och vackra. Hon vill ta plats och vägrar bli tystad:

– Framför allt tänker jag vara en förebild för tjejer överlag som innebär att kunna göra någonting utöver det vanliga, något som inte är typiskt kvinnligt. Att slippa vara den här bloggerskan med stora läppar och silikontuttar som faktiskt är det som säljer i dag. Det är tröttsamt att utseende ska vara allt, säger Lina Länsberg.

– Det som alltid har stört mig är att det finns förväntningar på hur jag ska vara och inte vara. Jag har alltid haft extremt svårt att anpassa mig. Ingen ska säga till mig vad jag ska göra och inte göra, säger Lina Länsberg.

Se reportaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.