Lommabor sa nej till skyddsvall

Uppdaterad
Publicerad

Boende längst stranden i Lomma drabbas hårt av översvämningar när det stormar.

Därför ville kommunen få till en skyddsvall redan i våras. Men det ville inte de boende. Och nu fick de sina hem översvämade – igen.

Det är en gång- och cykelväg längst med Strandvägen i Lomma som kommunen ville höja till 2,5 meter över havsnivån redan i början av året. Efter adventsstormen 2011 blev flertalet boende drabbade av översvämningar, och därför kom kommunen fram till att höjningen är den bästa lösningen att få till en skyddsvall – både ur en ekonomisk synvinkel och för miljön. Men vid ett möte kom det lite oväntat  protester från invånare som bor precis bakom stigen.

– Det som framkom är utsikten och insikten, kan man säga. Det är de två huvudorsakerna för att folk har protesterat mot höjningen av marken, säger projektchefen på tekniska förvaltningen, Ingemar Nilsson.

Stormen Sven i Skåne och Blekinge

Blev du förvånad?

– Ja, det blev jag.

Nej från Länsstyrelsen

Och efter de boendes protester meddelade Länsstyrelsen att kommunen får vända sig till Mark- och miljödomstolen i Växjö om de vill höja marken över två meter. Därför blev det inget av med skyddvallen i våras.

Och sen kom ju Sven och orsakade översvämmade trädgårdar och källare. Även hos de som opponerat sig höjningen av stigen.

– Vi har själva drabbats av översvämning den här gången. Det är klart att vi vill ha åtgärder för att förhindra detta, det motsätter vi oss absolut inte. Men det är viktigt att man gör det på rätt sätt. Det ser ju tråkigt ut med den här spikraka gång- och cykelstigen som bara skär igenom gräsmattan. Det tycker vi inte tillför miljön någonting. Man skulle kunna göra något mjukare, något gräsbeklätt, säger en av de som protesterat, Maj-Gull Wahlgren Svensson.

Grannen Arne Hansson är inte heller förtjust i kommunens lösning, utan tycker att man ska göra en släntad strand, så att vågorna inte kommer över vallarna.

Grannar oense

Men alla boende längst stranden håller inte med. En av dem är Leopoldo Iorizzo. Han tycker att grannarna är egoistiska när de motsäger sig kommunen, och hade gärna sett en ännu högre höjning om det hade krävts. Han har drabbats av stormarna både 2011 och 2013 och har mått dåligt över översvämningarna.

– När vi fick beskedet att stigen skulle höjas mellan 50 till 70 centimeter här så blev jag jätteglad. Men sen fick jag veta att några familjer hade överklagat, och då alla vi grannar besvikna och arga. Jag menar, vad ska man välja? Utsikten och ett dränkt hus, eller tvärtom?, säger han.

Tidigast 2015

På kommunen är man säker på att deras höjning av gång- och cykelstigen hade löst problemet när Sven drog över Skåne.

– Det har vi konstaterat, hade vi fått höja till 2,5 meter så hade inte det här skett, säger Ingemar Nilsson på tekniska förvaltningen.

En höjning av stigen kan komma på plats tidigast 2015 – om Mark- och miljödomstolen godkänner kommunens planer. Fram till dess får man hoppas på lugnt väder.

– Till alla mina vänner som är oroliga för mig vill jag säga: var inte det. Jag sover med badring på, säger Leopoldo Iorizzo och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Sven i Skåne och Blekinge

Mer i ämnet