Manifestation mot afrofobi på Möllevångstorget i Malmö.

Manifestation mot hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen hölls en manifestion mot afrofobi på Möllevångstorget i Malmö. Anledningen är hatbrottet i söndags då en pappa misshandlades brutalt framför ögonen på sin ettårige son.

Manifestationen arrangeras av Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa och Café Pan-Africa och liknande manifestationer hålls samtidigt i Göteborg och Stockholm.

Under manifestationen talar flera politiker och en av talarna är Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för trygghets- och säkerhetsfrågor.

Hatbrottet i Malmö

– Jag har valt att tala av två skäl. Dels på grund av det som hände i söndags som är en sällsynt brutal och vedervärdig handling. Och dels på grund av att den här formen av afrofobi och rasism inte hör hemma i vår stad. Det är dags för oss att säga ifrån, säger Andreas Schönström (S).

”Viktigt att lyfta”

En annan politiker som har valt att tala är antidiskrimineringskommunalrådet Hanna Thomé (V).

– Det som hände var ett fruktansvärt hatbrott och det är viktigt att lyfta det här. Afrosvenskarnas riksförbund upplever det här ofta i sitt arbete och att afrofobin inte tas på allvar, säger Hanna Thomé (V) och fortsätter:

– Jag vet att det är ett stort problem i Malmö och i samhället i stort. Vi har kommit en bit i Malmö men vi har en lång väg kvar.

Holmadagen uppmärksammade

Under lördagen var det även dags för Holmadagen i Kroksbäcksparken, ett arrangemang som förenar områdena Holma och Kroksbäck, och som i år också uppmärksammade det som hänt.

– När lördagens program planerades i våras ingick Holmadagen i ett långsiktigt trygghetsarbete. Med händelsen på bron i Kroksbäck i färskt minne känns det ännu viktigare att vi samlas och pratar, säger Anne Schmid Behrens, stadsområdesdirektör Stadsområdesförvaltning Väster i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatbrottet i Malmö

Mer i ämnet