Under den varma delen av året blir antalet fickstölder fler. Foto: TT

Polisen varnar: Med vårvärmen kommer ficktjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

Det går mot soligare dagar och färre klädesplagg. Nu varnar polisen för ficktjuvar på stan.

Via sin hemsida har polisen börjat varna för ficktjuvar. De menar att vår och sommar är ficktjuvarnas bästa säsonger och manar därför till extra försiktighet.

Linda Pleym, presskommunikatör vid Skånepolisen, förklarar att värmen är en bidragande faktor till att ficktjuvarna passar på:

– Vi blir mer lättklädda och därmed blir det lättare att se var värdesakerna är.

Ett av ficktjuvarnas knep är att distrahera medan de stjäl, till exempel genom att råka spilla glass på en ovetande person eller genom att ge en oväntad kram.

Se upp för ”lapptricket”

Ett annat tillvägagångssätt är det så kallade ”lapptricket”. Det går till så att en person söker upp café- och restauranggäster eller andra som befinner sig på platser där man har lagt sin mobiltelefon bredvid sig. Personen kan ha med sig en karta, broschyr eller en lapp med ett budskap om att få pengar till mat, sjukvård och boende.

– Lappen används för att täcka mobiltelefonen och dolt därunder sker en manöver då telefonen stjäls, berättar Peter Enell vid Citypolisens kriminalunderrättelsetjänst i Stockholm.

Linda Pleym beskriver augusti som den månad då ficktjuvarna är som mest aktiva. Det visar även statistik över antalet polisanmälda stölder: I Malmö drabbades 301 personer av fickstölder i augusti förra året.

Genom att undvika att lägga värdesaker synliga på offentliga platser eller hänga väskan på stolar, och vara extra uppmärksam vid bankomatuttag, menar polisen att man kan minska risken för att själv bli utsatt.

Antalet fickstölder i Malmö per månad:

Januari: 287

Februari: 184

Mars: 208

April: 176

Maj: 179

Juni: 230

Juli: 221

Augusti: 301

September: 213

Oktober: 207

November: 229

December: 226

Siffrorna gäller 2014. Källa: BRÅ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.