Foto: SVT

Meteorologen: ”Sommaren är inte över”

Uppdaterad
Publicerad

Hösten har ankommit till stora delar av Norrland men i söder finns ännu inga tecken på kyliga temperaturer. I veckan blir det varma temperaturer som kommer nå sin kulmen på onsdag.

Boende i södra Sverige bör passa på att bege sig till stranden.

– Sommaren är inte över även om det troligtvis inte blir fler 30-graders dagar, säger Jannicke Geitskaret som är meteorolog på SVT Nyheter.

Domedagsmolnen drar iväg

– Regnet med domedagsmoln och så, det drar iväg. Molntypen som vi haft i Skåne bildas bara under vissa specifika förhållanden, men själva lågtrycket drar iväg mot Finland, säger hon.

På tisdagen blir det temperaturer i syd på uppemot 20 grader och på onsdag blir det ännu varmare med temperaturer på uppemot 25 grader.

– Det ser inte som att hösten kommer till Skåne på ett tag, säger Jannicke Geitskaret.

Inga tecken på höst i syd

Meteorologisk höst infinner sig när temperaturerna är under tio grader i fem dagar i följd, något som boende i södra Sverige behöver räkna med.

– Det finns inga tecken på höst så långt jag kan se, tio dygn framåt, säger Jannicke Geitskaret.

Däremot blir det ostadigare väder i syd om ungefär en vecka. Det blir blåsigare och det kan komma fler regnskurar, temperaturerna går sakta neråt.

– Helt plötsligt så kan det gå upp igen. Det kan vara varmt ända till oktober, vi har ju haft en del fina höstar senaste åren, säger hon.

Frostrisk i Norrland

I Småland och Östergötland blir det lika varmt som i Skåne, med tur kan det bli någon grad varmare.

I Norrland däremot, har hösten redan ankommit. Och i stort sett hela Norrland har hösttemperaturer.

– Det är frostrisk i Norrlands inland, särskilt om det blir klart väder, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.