Asylsökande anländer till den tillfälliga mottagningen på Malmömässan. Foto: TT

Migrationsverket: Fortsatt akut brist på boenden

Publicerad

Migrationsverket klarar inte av att ge tak över huvudet åt de flyktingar som kommer till Skåne, främst via Danmark med tåg. Det är enbart tack vare frivilliginsatser som asylsökande slipper att sova under bar himmel. Och ingen förbättring är i sikte.

Den strida strömmen av asylsökande har inte minskat, och långt i från alla som når den svenska gränsen i Skåne får plats på något av Migrationsverkets tillfälliga ankomstboenden.

– Vi har flaggat för det i månader och nu är vi verkligen där – antalet platser räcker inte på långa vägar och vi tvingas säga nej till de som kommer, säger Matilda Niang på Migrationsverkets pressjour.

#flykt

Beroende av frivilliginsatser

Sedan i torsdags har vuxna flyktingar utan barn inte längre möjlighet att få tak över huvudet genom Migrationsverkets försorg. I stället får de söka skydd undan vinterkylan på egen hand eller hänvisas till kyrkor, moskéer och andra frivilliginsatser som erbjuder natthärbärge.

Ett femtiotal flyktingar har de senaste nätterna sovit i Johanneskyrkan i Malmö, och församlingprästen Per Kristiansson räknar med att det blir minst ett hundratal som sover där i natt.

– Vi klarar av att ta hand om barnfamiljerna men det är nätt och jämnt, säger Matilda Niang.

Riktigt så akut som natten till fredagen, då ett 30-tal asylsökande tvingades sova utomhus, har inte helgen varit. Delvis tack vare att antalet anländande normalt minskar under helgerna.

Jättelikt väntrum

Men redan i dag måndag har antalet nyanlända börjat stiga igen och på eftermiddagen var närmare 700 personer tillfälligt inkvarterade i Malmömässans visningshall, som sedan en tid fungerar som ett jättelikt väntrum för asylsökande där många också får övernatta. De får mat och ett startpaket med sänglinne och hygienprodukter. Sedan återstår väntan, enligt Matilda Niang.

– Så småningom kommer bussar som tar dem till registrering och inkvartering på annat håll i landet där det fortfarande finns platser. Några har också kontakter i Sverige som de  kan ta hjälp av, men det blir allt färre. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet