– Hade det varit kritik hade kommissionen tagit kontakt med oss, säger migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: SVT/TT

Ministern: Inte fel att utvisa Syed

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens svar om utvisade Syed Latif ses av många kritiker som en knäpp på näsan på den svenska rättsprocessen. Men migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) håller inte med.

– Det finns inga invändningar mot svenska domstolars sätt att tolka unionsföreträdet, säger han.

Syed Latif utvisades efter att han studerat och arbetat i Sverige i sex år. Men migrationsverket och domstolen ansåg att han fått tjänsten på fel sätt. Jobbannonsen hade funnits på sajten Linkedin och inte hos arbetsförmedlingen och den EU-gemensamma jobbportalen.

Utvisade Syed Latif

”Skulle inte behövt åka”

EU-kommissionen skriver bland annat att en medlemsstat har rätt att kontrollera om tjänsten skulle kunna gå till en person inom EU, det så kallade unionsföreträdet. Men den skriver också att det inte är ett krav att alla jobb förmedlas på EU-nivå och att principen om företräde för unionsmedborgare inte regleras i detalj i EU:s lagstiftning.

– Syed hade rätt, han skulle inte behöva åka tillbaka och han hade uppfyllt unionslagstiftningen, sade Latifs advokat Carl Owe Olsson efter att han läst EU-kommissionens svar.

– Det är ett ovanligt tydligt svar från kommissionen där det framgår att andra sätt att få arbete än via EU:s egen jobbportal är möjliga att använda. Migrationsdomstolen har hårdtolkat reglerna, sade Fredrick Federley (C), som var den lyfte frågan till kommissionen.

Minister tolkar annorlunda

Men migrations- och justitieminister tolkar svaret från EU-kommissionen annorlunda.

– Det tolkar jag som att det finns inga invändningar mot svenska domstolars sätt att tolka unionsföreträdet. Hade det varit kritik hade kommissionen tagit kontakt med oss, säger Morgan Johansson.

– Det är svenska domstolar som tolkar unionsföreträdet mot bakgrund av svensk lagstiftning, där man – tycker jag – med rätta markerar att unionsföreträdet måste uppfyllas.

– Det är Centerns och Federleys egen regering som tog fram denna lagstiftning.

Överraskas av nyheten

Under intervjun får Morgan Johansson också för första gången höra nyheten att Syed Latif har fått jobb i Sverige igen.

– Ja, då är det naturligtvis de vanliga reglerna som gäller för arbetskraftsinvandring, är hans kommentar.

Hur lång tid tror du det tar innan han får arbetstillstånd?

– Det är svårt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisade Syed Latif

Mer i ämnet