Foto: Mikael Nilsson

Hyresgäster kom inte ut efter nattens bränder

Uppdaterad
Publicerad

Flera bilbränder skakade Malmö natten till söndagen. Polisen spärrade av korsningen Rolfsgatan-Palmgatan och de boende fick inte lämna sina lägenheter på grund av explosíonsrisken.

Polisen spärrade på söndagsmorgonen av delar av Sofielund eftersom en brännskadad skåpbil på Rolfgatan, som innehåller gastuber, måste kylas ner. Det finns en explosionsrisk.

– Det finns en flaska kvar i bilen som vi bedömer som farligt och kan explodera. Vi har därför täckt bilen med en container, säger Mattias Sköld, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Personal kommer att finnas på platsen under kvällen och delar av natten. En mindre avspärrning runt skåpbilen finns kvar men den stora har tagits bort under eftermiddagen.

Varken ut eller in

De som bor i husen i närheten av bilen med gastuber kunde under flera timmar här kommer varken ut eller in ur sina hus.

Sofielunds folkets hus, som serverar brunch, kunde inte ta emot några gäster och att en butik i området fick hålla stängt tills avspärrningen plockades bort.

– När personer i husen tittar ut genom sina fönster ropar poliser åt dem att de ska stanna inom hus, berättar SVT Nyheters reporter Per Lärka när han besöker platsen på förmiddagen.

Flerfamiljshus fick evakueras

Det första larmet om bilbränder kom vid 00.30-tiden. Bränderna var koncentrerade till områdena Seved och Rosengård (se karta nedan). Vid 03.30-tiden var flertalet bilbränder släckta.

Totalt har ett 10-tal bilar brunnit.

Man släpptes efter förhör

En person greps av polisen misstänkt för inblandning i bräderna. Enligt en uppgiftslämnare var mannen brännskadad då han kom till akuten på universitetssjukhuset i Malmö.

Den gripna mannen som är i 20-års åldern har släppts efter förhör, uppger Kim Hild, informatör hos Skånepolisen. Ingen person har skadats i samband med bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.